Tudorel Toader merge înainte cu Adina Florea. A propus-o preşedintelui pentru şefia DNA
Adina Florea rămâne aleasa lui Tudorel Toader pentru şefia DNA. În ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei a decis, luni, să trimită propunerea pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Între timp, CSM a motivat avizul, precizând că Florea are o rezistenţă scăzută la stres, dar şi o capacitate de analiză şi sinteză redusă.
Tudorel Toader a făcut anunţul pe pagina sa de Facebook:
"Astazi am transmis catre Presedintele Romaniei urmatoarele propuneri de numire in functii de conducere:
Adina Florea - procuror sef DNA;
Elena Georgiana Hosu - procuror sef adjunct DIICOT;
Florena-Esther Sterschi- procuror sef la Sectia de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ !", a scris acesta.
Reamintim că procurorii CSM au transmis că aceasta nu ştie diferenţa dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice şi că are o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă.
"Secţia pentru procurori reţine că aceasta nu a demonstrat o conştientizare adecvată a diferenţei şi interdependenţei dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales în contextul exercitării unei funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public", se arată în motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul Adinei Florea, intrată în posesia MEDIAFAX.
Procurorii CSM susţin, referitor la declaraţia "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public" făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, "împrejurare de neconceput într-un astfel de cadru".
"Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei ce va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. (...) Deşi, aparent, doamna procuror a dorit să se refere la subordonarea ierarhică, Secţia apreciază că formularea neinspirată nu poate fi interpretată drept o simplă eroare", arată Secţia pentru Procurori a CSM.