MENIU

Toader anunţă o posibilă OUG pentru modificarea legilor justiției

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că va discuta cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi că are câteva soluţii pentru o posibilă ordonanţă de urgenţă ca să coreleze legile justiţiei cu recomandările acestora. 

"Avem o opinie intermediară a Comisiei de la Veneţia cu referire la respectarea standardelor. Vorbim numai de cele trei legi ale justiţiei. Urmează ca preşedintele să mia promulge încă una din legile justiţiei. Suntem aproape aşadar de parcursul final al legilor, durează din 2014, ca să ajungem să spună acei critici cu modificările că nu au fost dezbateri pe lege. Nu-mi amintesc ca vreo lege să mai fi stat în dezbatere trei ani. Voi vorbi cu reprezentanţi ai Comisiei ca să vedem în ce măsură sunt posibile anumite preluări din recomandările Comisiei, racordări ale normelor juridice la standardele europene. Am câteva soluţii pentru o posibilă ordonanţă de urgenţă", a declarat Tudorel Toader, la Digi 24.

Ministrul Justiţiei a salutat cererea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, de declanşare a unei investigaţii asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.

"Multă dezinformare pleacă de la noi de acasă. Dezinformarea, care face casă bună cu reaua-credinţă, si o parte de necunoaştere", a completat Tudorel Toader.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a participat miercuri, în Parlamentul European, la o dezbatere privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară la Strasbourg. Premierul a spus, în discursul său, că nu a venit să dea socoteală în Parlamentul European, şi a mai punctat:  

"Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali". Dezbaterea din plen a fost marcată de discursurile europarlamentarilor români care s-au atacat reciproc: pe de o parte, europarlamentarii PSD-ALDE, care au apărat Guvernul, şi pe de altă parte, Monica Macovei sau Siegfried Mureşan. 

În Parlamentul European, de la ora 10.00, a fost dezbătută situația statului de drept din România, dar s-a discutat și despre intervenția violentă a jandarmilor la protestul din 10 august. Dezbaterea despre respectarea statului de drept din România, la care participă premierul Viorica Dăncilă, a avut loc la iniţiativa grupului verzilor din Parlamentul European.

Viorica Dancilă a avut un discurs critic la adresa Uniunii Europene, spunând, din start, că nu a venit să dea socoteală:  "Nu am venit aici să dau socoteala, ci din respect pentru Parlamentul European. (...)Este legitim să ne întrebăm în ce fel i-a apărat MCV pe români în încălcarea drepturilor lor. Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete în MCV, despre încălcarea drepturilor cetățenilor, nu se vede cum erau șantajați martorii, cum erau făcute interceptările. Cer oficial să ni se spună cine a furnizat datele și a redactat rapoartele MCV și a omis aceste realități de neconceput în UE”, a spus Dăncilă.

”V-am informat pe toți despre abuzurile din România de acum nu se va mai putea vorbi despre justiția din România fără să se discute și despre aceste lucruri. Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra. Este acuzată jandarmeria pentru că a intervenit împotriva unor manifestanți violenți. Nu pot accepta ca jandarmeria să fie acuzată.

Trebuie sa facem o justiţie pentru ceteteni, de la cetateni trebuie sa facem o discutie. Daca suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie sa mergem, pentru ca ele au loc pe teritoriul UE. În ultimii ani, 3000 de magistraţi au avut dosare cercetate de DNA(...) Nu am văzut aceeaşi poziţie faţă de mitingul de la Bruxelles. Va cer următoul lucru: nu interziceţi în România ce este permis în celelalte ţări".