MENIU

Titus Corlățean: Băsescu nu a avut niciun aport pentru portofoliul obținut de România

<p>Titus Corlățean </p>

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a vorbit în direct la REALITATEA TV despre culisele împărțirii posturilor de Comisari Europeni și portofoliul politicii regionale obținut de România, prin Corina Crețu, în viitoarea Comisie Juncker.

"Nu apreciez niciodată disimularea unor acțiuni care au mers împotriva interesului României. Nici Traian Băsescu, nici opoziția PDL-PNL, nu au niciun merit pentru obținerea acestui portofoliu, cu o excepție, am apreciat luarea de poziție a doi liberali care au susținut această candidatură.
Băsescu nu a avut niciun aport pentru acest portofoliu, pentru că tot ceea ce a făcut și în comunicare cu Bruxelles direct sau prin intermediari, nici prin mesajul public care nu a mers în direcția corectă. Subliniez în clipa în care s-a știut pe elemente certe că nu vom putea obține Agricultură, care a fost prima propunere. Guvernul, prim-ministru sunt instituțiile competente să formuleze propunerea de Comisar că nu avem șanse, atunci a venit a doua propunere, ca urmare a unei discuții directe între Bruxelles și Guvernul României, în parametri s-a avansat această propunere și s-a concretizat cu un sucees al României.

Atunci când s-a discutat despre al doilea portofoliu, s-a discutat despre un candidat cu un profil european care să aibă o experiență, o expertiză, de preferință o candidatură femină, știti foarte bine dorința președintelui desemnat al Comisiei Europene, Juncker de a avea un echilibru în reprezentarea Comisiei Europene, dar din partea premierului s-a discutat că dorim un portofoliu cu greutate, relevant care să însemne un element important în dezvoltarea economiei Europene.
Președintele Comisiei a spus că atribuirea portofoliilor și acceptatea candidaturii s-a făcut pe baza competențelor pe care le-a verificat.  Niciodată nu s-a discutat despre un portofoliu privind Ajutorul Umanitar.

Victor Ponta nu a făcut anunțul, pentru că era atributul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să anunțe public care sunt portofoliile repartizate.", a spus Corlățean.