MENIU

Tinerii care vor să reformeze Parlamentul

"Vrem schimbare, vrem un Parlament pentru cetăţeni!" - acesta este mesajul unor tineri care vor să reformeze Legislativul. Zeci de voluntari strâng semnături pentru a depune o iniţiativă prin care să îi sancţioneze pe parlamentarii chiulangii. Mai mult, ei cer ca voturile pentru ridicarea imunităţii să fie la vedere, iar banii să fie decontaţi de la buget doar pe bază de bon fiscal.

Frig, burniță și picioare scăldate în zăpada topită. În centrul vechi al Capitalei, se lucrează la un Parlament pentru cetățeni. Cu tineri voluntari, dornici de schimbare, se naște o inițiativă cetățenească: i74. Votul dat pentru apărarea senatorului PSD Dan Şova a fost cel care i-a motivat. 

Demersul lor se numeşte i74, de la articolul din Constituţie care le permite să depună o iniţiativă legislativă. Practic, tinerii vor ca parlamentarii să nu mai poată deconta banii publici pentru cheltuielile birourilor parlamentare decât pe bază de factură sau bon fiscal. Mai mult, vor ca toate voturile să fie la vedere. Iar pentru asta au nevoie de 100.000 de semnături din cel puţin 11 județe. 

Zeci de tineri din toată ţara s-au ocupat voluntar de strângerea semnăturilor. Au mers personal prin ţară şi au vorbit oamenilor despre proiectul lor.

Doar trei astfel de iniţiative venite de la cetăţeni au fost depuse în mai bine de 20 de ani.