The Economist, despre Klaus Iohannis: Este frumos să fii surprins din când în când
Într-o lume în care politica pare blocată, de cele mai multe ori, de politologi și de consultanți de campanie, este frumos să fii surprins, din când în când, scrie The Economist, în deschiderea articolului dedicat victoriei lui Klaus Iohannis, la alegerile prezidentiale, informează ziare.com.
Toate sondajele de opinie, dinaintea alegerilor prezidențiale, de duminică, din România, prevedeau o victorie clară pentru Victor Ponta, prim-ministrul socialist, ale cărui panouri masive și apariții televizate au dominat întreaga campanie electorală. Sondajele s-au înșelat. Românii au votat solid pentru Klaus Iohannis, primarul practic al Sibiului, care devine, astfel, primul președinte din istoria Romaniei postcomuniste care este membru al unei minorități etnice și care nu este creștin-ortodox, continuă publicația The Economist, citată de ziare.com
Ceea ce sondajele nu au putut, însă, anticipa a fost șocul masiv, din al doilea tur al alegerilor, scrie The Economist. Participarea la vot a fost de peste 64 la sută, cu mult mai mare decat în primul tur, cu două săptămâni înainte. Totodată, sursa citata amintește că, în cadrul declarației de presă, susținută după încheierea urnelor, fostul profesor de fizică le-a mulțumit românilor din străinătate pentru că au participat la alegeri.
Potrivit The Economist, problemele întâmpinate la vot, de românii din dispora, se pare că au fost cele care au mobilizat prezența mare la vot din România. De asemenea, mesajele postate pe Facebook si Twitter referitoare la alegerile prezidentiale, alături de imaginile românilor, din străinătate, în care aceștia se confruntau cu forțele de ordine, i-au determinat pe cei din țară să meargă la urne.
Sursa citata mai arată că reforma votului va fi prioritară, pe agenda prezidențială a lui Klaus Iohannis, care a cerut Guvernului o legislație care sa permită votul electronic sau prin e-mail, în locul celui la sețiile de vot, de la ambasade. În plus, Iohannis a promis un puternic curent euroatlantic pentru țara sa.