MENIU

Tăriceanu i-a chemat pe ambasadorii UE și le-a cerut să nu mai lanseze mesaje publice pro-Justiție

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a chemat pe ambasadorii statelor UE pentru a le cere să nu mai lanseze mesaje publice pe tema Justiției și a luptei anti-corupție. 

Călin Popescu-Tăriceanu le-a explicat ambasadorilor din statele membre UE că majoritatea PSD-ALDE nu face decât pună Codul Penal și Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Președintele Senatului le-a spus diplomaților că Parlamentul este forul legislativ și reprezentativ suprem și le-a cerut ”să comunice cu autoritățile pe canalele consacrate de reglementările și cutumele diplomatice”. 

Solicitarea lui Tăriceanu vine la doar câteva zile după ce mai multe ambasade UE, dar și cele din SUA și Canada au lansat un mesaj în care își exprimă îngrijorarea privind modificarea legislației penale. 

În dialogul pe această temă cu șefii misiunilor diplomatice din statele membre UE, Tăriceanu ”a subliniat că Parlamentul este forul legislativ și reprezentativ suprem și instituția care are legitimitatea și responsabilitatea de a adopta legi prin care să fie asigurate independența justiției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Domnia sa a recomandat acelor misiuni diplomatice care doresc să împărtășească din experiența națională în domeniile de referință aflate pe agenda cetățenilor și implicit a Parlamentului, să comunice cu autoritățile pe canalele consacrate de reglementările și cutumele diplomatice astfel încât relațiile bilaterale să fie cultivate în spirit amical și de respect reciproc”, a precizat un comunicat oficial venit de la Parlament.

”Președintele Senatului a trecut în revistă procesul de revizuire a legislației penale, precizând că prin aceasta coaliția majoritară urmărește să își îndeplinească responsabilitățile de a pune Codul Penal și Codul de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, a subliniat că modificările legislative au în vedere o schimbare de concept în politicile penale, urmând ca accentul să fie pus preponderent pe stabilirea și recuperarea prejudiciilor la bugetul statului. În acest sens, Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a acordat o atenție specială definirii mai corecte, mai precise, a prevederilor din Codul Penal cu scopul de a evita în viitor abuzurile şi excesele care au fost constatate în ultimii ani în justiţie”, a mai precizat comunicatul.

Un apel semnat de mai multe state partenere ale României, printre care SUA, Germania, Franța sau Olanda, a cerut tuturor părților implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept.

”Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.
...

Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane”, preciza apelul publicat la finalul lunii iunie.

Mai multe articole despre:
UE Codul Penal ambasadori Călin Popescu-Tăriceanu