Tăriceanu: Calendarul moţiunii de cenzură poate fi stabilit abia luni, în Birourile Permanente
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că stabilirea calendarului moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, pentru prezentare, dezbatere şi vot, poate fi făcută abia luni, într-o şedinţă a Birourilor Permanente care să aibă cvorum.
Tăriceanu a fost întrebat când vor fi convocate Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a stabili data la care va fi prezentată moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, şi apoi dezbaterea şi votul asupra documentului.
"După depunerea moţiunii este obligaţia preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului de a se consulta pentru a stabili data organizării şedinţei Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere care să stabilească calendarul moţiunii. Am luat legătura cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care mi-a spus că astăzi din lipsă de cvorum a suspendat şedinţa de la Cameră şi că proxima dată la care poate să asigure cvorumul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor este abia luni, săptămâna viitoare. Nu văd o altă posibilitate de a organiza mai rapid şedinţa Birourilor permanente decât luni, astfel încât să fie asigurat cvorumul", a precizat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a menţionat că data la care va avea loc votul asupra moţiunii de cenzură, înainte sau după alegerile europarlamentare din 25 mai, va fi decisă la nivelul Birourilor Permanente reunite.
Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a depus marţi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP, la conducerea celor două Camere ale Parlamentului.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.