MENIU

SURSE: PNL și PSD, față în față cu Iohannis: Președintele MEDIAZĂ negocierile - Ultimele calcule pe ministerele-cheie

Președintele României - Klaus Iohannis

Liderii PNL și PSD ar urma să se întâlnească cu Iohannis astăzi, după primele runde de negocieri pe programul de guvernare, potrivit unor surse. Cele două partide nu au reușit până acum să se înțeleagă pe premier, pe împărțirea ministerelor, pe rotirea premierilor la o perioadă de doi ani, dar nici pe principalele teme care-i privesc pe români: pensii, alocații, salarii.

Klaus Iohannis urmează să intervină și să medieze astăzi negocierile dintre PNL și PSD.

PNL și PSD nu se înțeleg pe numirea premierului. Totodată, cele două partide au divergențe legate de măsurile sociale referitoare la creșterea veniturilor pe care cei de la PSD le solicită.

Președintele ar vrea, conform surselor, să se finalizeze negocierile asupra programului de guvernare și asupra formării Executivului cât mai repede pentru a fi demarate consultări la Cotroceni săptămâna viitoare.

Discuțiile dintre PNL și PSD pentru formarea guvernului au demarat la începutul săptămânii. Deocamdată, nu s-au discutat nume de miniștri, iar liberalii susțin că au cerut ca nominalizările să nu fie condiționate în niciun fel. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, Sorin Grindeanu ar putea primi totuși un portofoliu, în ciuda opoziției unor liberali. 

Se pare că PNL și PSD s-au înțeles până în acest moment pe ministere precum Sănătate, Fonduri Europene, Apărare, Interne și Externe, conform surselor politice. Discuții contradictorii au apărut pe anumite ministere precum Justiție, Finanțe, Agricultură și Muncă.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis mediere negocieri pnl psd