MENIU

Klaus Iohannis trimite la reexaminare în Parlament legea "Dai casa băncii şi scapi de datorii"

Iohannis trimite la reexaminare în Parlament legea "Dai casa băncii şi scapi de datorii" - surse

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să trimită la reexaminare legea "Dai casa băncii şi scapi de datorii", întrucât textul legii ar prezenta neclarități, anunţă Realitatea TV, citând surse oficiale. Reamintim că, pe 25 noiembrie, Parlamentul a adoptat legea prin care datornicii care nu-şi mai pot plăti creditele pot returna casa băncii, scăpând de datorii, fără a li se mai pune sechestru pe alte bunuri. 233 de deputaţi au votat ”pentru”şi unul singur ”impotrivă”. De câştigat ar avea atât debitorii, cât şi băncile, spuneau iniţiatorii proiectului.

După ce legea a fost adoptată de Parlament, reprezentanţii Băncii Naţionale au spus că vor contesta legea la Curtea Constituţională pentru că băncile riscă falimentul.

Iniţiatorul legii, Daniel Zamfir, deputat PNL

Legea este iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir şi prevede ca, în cazul în care nu mai poţi plăti creditul, îi returnezi băncii casa şi creditul se stinge. Proiectul Legii dării în plata este semnat și de alti 155 de deputati din toate partidele politice.

Ce nemulţumiri are preşedintele Klaus Iohannis

Potrivit surselor citate, şeful statului este de acord de principiu cu această lege, dar consideră că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative. Potrivit analizei făcute la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, în actul normativ adoptat de Parlament există termeni definiţi diferit pe parcursul legii, textul acesteia făcând, totodată, foarte multe derogări de la Codul Civil.

Ce scrie în proiectul de lege

Legea prevede ca datornicii ale căror locuințe au fost ipotecate și sunt executate silit să renunțe de bunăvoie la acestea și să scape, astfel, definitiv, de întreaga datorie către bancă.

„Prezentul proiect de lege, care transpune si prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European, și a Consiliului, își propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor creditorului a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării de către acesta din urmă a unui credit, să stingă integral obligația debitorului. Darea în plată reprezintă o soluție echitabilă atât pentru debitor, cât și pentru creditor care, la momentul acordării creditului, a apreciat că imobilul adus ca garanție acoperă valoarea acordată”, se arată în expunerea de motive a legii.

Şefii BNR, audiaţi în Parlament

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că PNL a decis să solicite Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere convocarea unei şedinţe a comisiilor de buget şi juridică pentru a fi audiaţi şefii Băncii Naţionale. Conducerea BNR ar urma să vină cu mai multe detalii asupra acestei legi.

Audierile vor fi decise după ce preşedintele Iohannis va transmite solicitarea de reexaminare către Parlament.

Având în vedere apropierea vacanţei de iarnă a Parlamentului, discutarea reexaminării, precum şi audierea conducerii BNR, ar urma să aibă loc abia la începutul anului viitor.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis lege dare in plata