MENIU

SURSE. Când va relua Comisia Iordache dezbaterile pe legile justiției. Miza urmărită de PSD

Surse din Comisia Iordache au precizat că dezbaterile pe Legile Justiției se vor relua după ce CCR va trimite motivarea pe textele care au fost declarate neconstituționale. Astfel, întrucât redactarea motivării este un proces îndelungat, este posibil ca rediscutarea legilor justiției să aibă loc peste 3-4 săptămâni.

În schimb, miza este cu totul alta: Directiva Europeană pentru abuzul în serviciu și prezumția de nevinovăție, unde PSD are tot interesul să grăbească dezbaterile. Este foarte posibil ca lucrările la comisia Iordache să se reia mai repede pentru Directivă, astfel încât abuzul în serviciu să treacă cât mai repede de comisie, și apoi, de cele două Camere. 

CCR: Prima lege a Justiției, neconstituțională parțial

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi asupra sesizărilor la legile privind Statutul magistraţilor şi organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, după ce săptămâna trecută a luat o decizie cu privire la Organizarea judiciară, precizând că "unele dispoziţii sunt neconstituţionale". 

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că sunt neconstituţionale unele dispoziţii din modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. 

Valer Dorneanu a precizat că una dintre dispoziţiile în cazul cărora au fost "admise critici" este cea privind răspunderea magistratului.

Tot marţi, judecătorii Curtii Constituţionale au decis să amâne pentru 13 februarie discuţiile privind modificările aduse Legii 317/2004 privind orgaizarea CSM.

"Judecătorii constituționali au decis pe Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) și au admis o serie de contestații la capitolul răspunderii magistraților.După o ședință maratonică, care a duract cât două maratoane am reușit să ne pronunțăm cu privire la legea privind Statutul magistraților. Soluțiile au fost respingere a unuor texte, care vor fi precizate acolo în comunicat și care se referă la nemotivarea criticilor. Am admis o serie de critici, care vizează critici intrinseci referitoare la texte din cuprinsul legii. Ca să răspund interesului public, unele din aceste critici care vizau, mai ales răspunderea magistratului au fost admise și am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credințe și a gravei neglijențe.

Pentru altă serie de texte am respins ca neîntemeiate textele. După ce vom adopta decizia, probabil se va redacta și o opinie separată și se va trimite ulterior Parlamentului pentru a fi reformulată. La admiteri majoritatea am fost în unanimitate, iar la respingeri au fost voturi cu majoritate de voturi”, a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR.