Submarine nucleare în Marea Neagră. Ministrul Apărării: „Nu crește riscul unui atac nuclear al Rusiei asupra unui stat NATO”
Vasil Dîncu spune că prezența celui mai mare submarin nuclear din lume, Belgorod, în Marea Neagră nu înseamnă că România este în alertă. Ministrul Apărării spune că est vorba de exerciții care sunt anunțate, deși rușii nu au făcut-o încă.
„Toți deținătorii de arme nucleare trebuie să anunțe când fac teste. Una din prescripțiile NATO este cea a separării deciziei. Chiar dacă ai fi un dictator nebun, nu poți apăsa singur pe butonul nuclear. O altă prescripție este cea a anuntului exercițiilor militare nucleare. S-ar putea să aflăm, în aceasta toamnă, de exerciții nucleare. Este o aplicație care se face în fiecare an. Nu este o dovadă că este o mai mare posibilitate de atac la adresa unei țări NATO. Nu încearcă rusia să provoace țările NATO. Asta deși în discursul oficial al președintelui Putin a vorbit despre bătălia cu Occidentul este foaret puțin probabil un atac nuclear, penru că asta înseamnă sfâriștul pentru toate părțile”, a declarat ministrul Apărării în emisiunea „Legile Puterii”.
Rusia a mobilizat submarinul nuclear Belgorod pentru a testa „Arma Apocalipsei", într-o nouă tentativă de intimidare a Vestului.
NATO a trimis în 2 octombrie alerte tuturor membrilor săi cu privire la submarinul rusesc cu propulsie nucleară K-329 Belgorod, care se află în mișcare. Submarinul poartă torpile nucleare Poseidon (alias Status-6), cunoscute drept „Arma Apocalipsei".
Submarinul nuclear rusesc Belgorod a fost lansat la apă în luna iulie, iar în prezent ar fi scufundat în apele arctice după posibila sa contribuție în sabotarea gazoductelor Nord Stream, conform mai multor surse neoficiale.
Potrivit datelor de proiectare, K-329 are 184 de metri lungime, 18 metri lățime și nouă metri înălțime. Independența de navigare este de până la patru săptămâni. Până la șase torpile nucleare uriașe Poseidon, fiecare cu lungimea de 24 de metri și cântărind 100 de tone, pot fi transportate și lansate de la bord. Focosul nuclear are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri.
NATO este îngrijorată că misiunea sa este de a testa torpila Poseidon, proiectil care are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri ca mai apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv.
În anul 2018, Rusia a prezentat torpila ca modalitate de a garanta supremația militară a țării, cu toate că specialiștii nucleari au afirmat că același rezultat poate fi obținut cu o rachetă intercontinentală.