MENIU

SUA trimit un emisar la Bucureşti pentru discuţii privind statul de drept

Victoria Nuland

Adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, vine la Bucureşti pentru o serie de discuţii care includ eforturile privind "întărirea statului de drept", anunţă un comunicat al Departamentului de Stat.

Un înalt oficial al administraţiei americane vine la Bucureşti pentru a discuta despre statul de drept.

"În Bucureşti, România, de pe 10 ianuarie până pe 11 ianuarie, adjunctul secretarului de stat (Victoria) Nuland se va întâlni cu înalţi oficiali ai guvernului României şi cu membri ai societăţii civile pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre eforturile pentru întărirea statului de drept", anunţă un comunicat al Departamentului de Stat.

Vizita este parte a unui turneu european care a început marţi, în Olanda, şi care include vizite în Germania, Lituania şi Franţa.

În decembrie 2013, ambasada SUA a criticat modificările aduse Codului Penal, care oferă aleşilor o superimunitate.

"Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", a spus ambasada SUA într-un comunicat.

"Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", a mai precizat misiunea diplomatică.

Declaraţia oficialilor americani a fost aspru criticată la momentul respectiv de premierul Victor Ponta, care a făcut referire şi la prezenţa companiei Chevron în România.

"Am vazut declaratii de principiu. Nu cred ca vreo ambasada europeana contesta dreptul Parlamentului de a legifera, pentru ca si in tara lor e la fel. Singura reactie care cred ca a fost total gresita pentru ca nu se referea la realitate a fost a Ambasadei SUA, care vorbea despre investitiile americane. Din cate stiu eu, Chevronul investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem sa protejam proprietatea privata. Nu mi-a zis nimeni vreodata de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus ca daca proprietatea privata poate fi aparata - mesajul meu public si activitatea MAI le cunoasteti - si aici cred ca a fost o greseala si o sa transmit acest lucru.", a spus Ponta.