MENIU

Studiu. Cât de expuşi sunt românii la ştiri false? Amploarea luată de Facebook, pe acest segment

Statistică surprinzătoare. Noua din zece adulti romani din mediul urban spun ca li se intampla sa descopere ca o "stire" pe care o credeau adevarata e de fapt falsa, dar numai jumatate dintre ei verifica verdicitatea informatiilor, chiar si inainte de a distribui informatiile respective, potrivit unui studiu realizat online de compania iSense Solutions, scrie hotnews.ro 

Acesta arata ca, desi Facebook e principala sursa online de informatii a romanilor, acestia considera ca reteaua sociala e si canalul cu cele mai multe stiri false.

Studiul "Cat de expusi sunt romanii la stiri false" a fost realizat online de catre compania iSense Solutions, pe un esantion de 800 de respondenti.

Autorii analizei declara ca datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban, care urmaresc stirile, indiferent de domenii si canalele utilizate. Compania declara ca rezultatele au un grad de eroare de +/-3.46%.

Potrivit studiului citat, prezentat intr-un comunicat difuzat joi, 90% dintre romanii adulti de la oras urmaresc stirile in special la TV, canal urmat indeaproape de Internet si la mare distanta de radio (58%), aplicatii mobile de stiri, ziare si reviste.

Pe Internet, principalele surse de informare declarate de respondenti sunt Facebook (89%), site-urile de stiri (64%), e-mail (58%), Google (55%), publicatiile online (47%).

Ce canale cred respondentii ca furnizeaza cele mai multe stiri false? Facebook (75%) blogurile (69%) Twitter (64%) forumurile (63%) ziarele/revistele tiparite sau online (61%) doar 59% dintre respondenti considera ca TV-ul distribuie informatii false Domeniile cu cele mai multe stiri false, in perceptia respondentilor din studiul iSense: politica (87%) monden/celebritati (83%) finante-afaceri-economie (57%) stiri nationale (54%).