Stelian Tănase, demis de la TVR. Irina Radu preia șefia interimară a instituției
Stelian Tănase a fost demis, miercuri, din funcția de director al TVR, după ce plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a respins raportul de activitate cu 115 voturi "pentru" și 222 voturi "împotrivă". Irina Radu, propusă de PSD, a fost validată în funcția de director interimar, pentru cel mult șase luni, după ce plenul comun al Parlamentului a adoptat proiectul de hotărâre privind numirea sa cu 231 de voturi "pentru", iar trei "împotrivă".
UPDATE: Irina Radu a fost numită de plenul reunit în funcția de director interimar al SRTv. Senatorii și deputații au votat prin vot secret cu buletine, în favoarea Irinei Radu exprimându-se 231 parlametari, iar trei au fost împotrivă, potrivit Agerpres.
Irina Radu, primele declarații după ce a primit undă verde pentru șefia TVR
UPDATE: Irina Radu a fost validată la Comisiile de cultură pentru șefia interimară a TVR.
UPDATE: Irina Radu, director de programe al SRTV, este audiată la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la şefia Televiziunii Publice.
Raportul de activitate al TVR, respins de Comisiile de Cultură.
În urmă cu o săptămână, comisiile reunite de Cultură au hotărât cu 17 voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere respingerea raportului de activitate al Televiziunii Române. Senatorii din Comisia de Cultură îi reproșau, la acel moment, lui Stelian Tănase faptul că nu s-a prezentat la ședință, adăugând că ar fi putut să vină ”măcar din bun-simț”.
PNL și UDMR au boicotat ședința, dar cvorumul a fost asigurat. În comisia de la Senat sunt 11 senatori și au fost prezenți șase.
Stelian Tănase, scrisoare către Parlament. Cere salvarea TVR. Ce măsuri propune
În aceeași zi, pe 16 septembrie, președintele - director general al TVR, Stelian Tănase, transmitea o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în care solicita ca Parlamentul să aibă în vedere o serie de măsuri care ar putea duce la salvarea și garantarea independenței economice și politice a televiziunii publice, printre acestea numărându-se și indexarea taxei TV, scrie Agerpres.
În scrisoare, Stelian Tănase solicita, pe lângă indexarea taxei TV, modificarea și completarea HG 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, în sensul actualizării prevederilor la nivelul schimbărilor tehnologice la zi, precum și pentru reglementarea procedurii privind controlul în domeniul plății taxei TV și constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor și penalităților.
Stelian Tănase mai cerea reducerea cotei de TVA pentru activitățile specifice postului public de televiziune și a contribuției pentru CNC de la 15% la nivelul de 3%, dar și modificarea legii 41/1994, în sensul posibilității de a primi alocații bugetare/finanțare pentru achiziția de licențe pentru evenimente majore culturale și sportive — Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovision. El mai susținea că SRTv va intra în incapacitate de plată, în următoarele luni, având în vedere că legislația muncii obligă angajatorul la punerea în executare a hotărârilor judecătorești, chiar dacă nu sunt definitive, iar drepturile salariale se onorează cu prioritate față de orice altă obligație.
Tănase mai preciza că situația financiară dezastruoasă nu poate fi remediată doar prin eforturile proprii.
În schimb, Liviu Dragnea făcea, cu câteva zile înainte, un apel către parlamentarii din Opoziție să fie prezenți la Comisiile reunite de Cultură, în care urma să se discute raportul TVR, subliniind că actuala conducere a TVR și-a asumat un plan de redresare pe care nu l-a respectat, potrivit Agerpres.
"Suntem astazi in situatia in care cei 2.700 de angajati nu mai au garantia ca mai au siguranta locului de munca si nu din vina lor. Suntem in situatia in care cetatenii platesc taxe pentru TVR, dar nici eu nu mai am garantia ca aceasta institutie mai poate functiona. (...) Suntem in situatia in care actuala conducere a TVR si-a asumat un plan de redresare pe care nu l-a respectat", spunea liderul social-democrat.
De aceea, mai spunea Dragnea, "pentru a salva televiziunea publica, pentru a salva si locurile de munca si a le da o perspectiva oamenilor care muncesc in TVR, ii rugam pe colegii din Opozitie sa fie prezenti la Comisiile reunite pentru cultura pentru a se discuta raportul TVR, in conditiile in care avem deja un raport de la Comisiile de buget-finante, un raport negativ asupra modului in care au fost gestionati banii de acolo", potrivit Hotnews.ro.
Trebuie spus că declarațiile lui Dragnea au survenit într-o perioadă în care TVR s-a numărat printre foarte puținele instituții media, care au acoperit subiectul plagiatelor legate de numele lui Gabriel Oprea.