MENIU

HotNews: Statele Unite trimit ambasador la București. Este diplomat de carieră

<p>HotNews: Statele Unite trimit ambasador la București. Este diplomat de carieră&nbsp;</p>

Washingtonul va trimite, în scurt timp, un ambasador la București, după mai bine de doi ani în care Ambasada a funcționat condusă de interimari, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice. Numele acestuia este ținut sub embargo, însă, o numire va avea loc, în curând, potrivit acelorași surse. Noul ambasador ar trebui, conform procedurilor, să treacă și de audieri, în Congres. Nu este clar dacă, în cazul României, audierile au avut deja loc.

Ultimul ambasador, la București, a fost Mark Gitenstein, care și-a încheiat mandatul în decembrie 2012, după care, misiunea diplomatică a fost condusaă interimari: Duane Butcher și, acum, Dean Thompson. Statelor Unite li s-a reproșat că nu trimit ambasador plin, într-una din țările cu care au parteneriat strategic, și într-un context regional dificil, generat de criza ucraineană.

România nu este, însă, singura țară în care Statele Unite nu sunt reprezentate, de un ambasador plin, procesul de selecție fiind întârziat din cauza neînțelegerilor politice din Congresul American.

Într-un interviu acordat recent, pentru România Liberă, Dean Thomson declara că România va avea, din nou, ambasador, dar că nu poate spune exact când.

"Procesul de selecție a unui ambasador are loc, la Washington, și cred că oricine va analiza procesul de selecție și numărul de posturi de ambasador vacante, va înțelege că este o chestiune care ține de Washington. Important este că, în ultimii ani, am dezvoltat relația cu România extrem de mult, parteneriatul nostru este mai puternic decât oricând și continuă să evolueze; căutăm modalități de a ne spori activitatea economică și comercială comună. Am lansat, recent, un nou program numit Antreprenorul lunii, prin care căutăm, în întreaga țară, oameni care își asumă riscuri, dezvoltă afaceri și încearcă să creeze noi locuri de muncă", declara Dean Thompson.

Mai multe pe HotNews.ro.