Sorin Roşca Stănescu: Câmpul tactic sulfuros
"Deţinutul Bogdan Popovici are un card. Când introduce cardul în telefon, robotul penitenciarului îi arată când urmează să fie pus în libertate. Data eliberării, conform programului calculatorului, este 15 noiembrie anul curent. Calculatorul nu greşeşte. Nici penitenciarul nu prea greşeşte. Dar Bogdan Popovici era plimbat miercuri, în continuare, în cătuşe. La cel de-al doilea termen de la Judecătoria din Găeşti. Ce se întâmplă? Se întâmplă «câmpul tactic»", scrie Sorin Roşca Stănescu, într-un editorial.
"Bogdan Popovici a fost condamnat, la 20 iunie 2012, conform sentinţei, în baza unor dovezi indirecte, în dosarul “Trofeul Calităţii”, al fostului premier Adrian Năstase. Atunci, procurorii au solicitat şi instanţa a admis că lui şi soţiei lui să li se dea pedepse maxime, motivul fiind şi el consemnat în documentele oficiale. Nivelul intelectual ridicat al celor doi. Aceleaşi motive ţinând de “nivel ridicat intelectual” au fost azi invocate, pentru a doua oară, de procurorul DNA, atunci când s-a opus punerii în libertate a lui Bogdan Popovici.
La data încarcerării lui şi ulterior, de câte ori a fost cazul, lui Bogdan Popovici i s-a explicat ce poată să facă şi ce nu poată să facă în penitenciar. De fapt, în cele trei penitenciare în care a fost încarcerat. Rahova, Jilava şi Găeşti. I s-a explicat de către gardieni, de către educatori, de către psihologi şi au fost puse şi materiale la dispoziţie, în acest sens, că pentru muncă şi bună purtare, pedeapsa să poate fi redusă. Pentru un deţinut care cară gunoiul sau se ocupă, să spunem, cu tâmplăria, conform legii, în schimbul a trei zile de muncă, i se scade o zi de detenţie. I s-a mai spus lui Bogdan Popovici că niciun penitenciar nu poate asigura suficiente locuri de muncă. Şi că el, intelectual fiind, conform legii, are o şansă, este adevărat mai modestă, dar o are, de a câştiga zile de libertate. Şi anume să scrie cărţi. Dacă scrie şase luni o carte, ceea ce s-a şi întâmplat, câştigă, nu două luni ca un deţinut mai puţin şcolit, ci 30 de zile. Iar Bogdan Popovici, ascultând ce i s-a spus, a scris, în peste trei ani şi jumătate, şase cărţi.
Conform legii şi a ceea ce i s-a explicat în penitenciar, el a respectat absolut toate solicitările stabilite de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în acest sens. A obţinut şi a prezentat recomandări în toată regulă de la instituţii de învăţământ acreditate, care au arătat că sunt interesate de tematica lucrărilor respective. S-a documentat şi a scris, zi şi noapte, pe unde a apucat. A trimis, conform procedurilor, rând pe rând, manuscrisele către editură. În acest sens, a apelat, tot conform legii, la edituri acreditate. A obţinut de la acestea dovadă că a prezentat lucrarea, că aceasta a fost tipărită şi distribuită. Penitenciarele, trei la număr, la rândul lor, s-au achitat de obligaţie. Au urmărit, zi de zi, cum munceşte intelectual Bogdan Popovici", conform lui Sorin Roşca Stănescu.
Citeşte continuarea pe corectnews.com