MENIU

Sorin Roşca Stănescu: Armaghedon, 30 de secunde

<p>Sorin Roşca Stănescu: Klaus Iohannis şi-a asumat un mare risc nimindu-l pe Dacian Cioloş</p>

"La 30 de secunde evaluează publicaţia britanică Daily Mirror timpul optim pentru evitarea declanşării oficiale a celui de-Al Treilea Război Mondial. Care, de fapt, a început. Angrenând cele mai multe state angajate, până acum, într-o conflagraţie mondială. Spaţiul aerian, extrem de limitat al Siriei, face ca, pentru prima dată după o jumătate de secol, avioanele de luptă ruseşti să se afle în contact cu cele americane. Şi chinezeşti. Pentru ca meniul să fie complet. Întrucât acest spaţiu aerian nu poate fi de nimeni organizat, riscul unei coliziuni este maxim. Douăzeci de mile distanţă între avioanele de luptă ale unor state diferite şi ostile, înseamnă doar de 30 de secunde", scrie Sorin Roşca Stănescu.

"Situaţia se complică. Extrem de mult. Şi pe toate fronturile. Rusia a ameninţat NATO, în general, şi România, în special, somând aceste etnităţi să renunţe imediat la proiectul Deveselu. Invocând faptul că Deveselul încalcă Tratatul forţelor nucleare cu rază medie de acţiune încheiat în 1987. Adică, acum 28 ani. Ministerul Român de Externe a dat un răspuns mai detaliat decât oricând. Semn că situaţia este groasă. Ca şi ameninţarea. Dar litigiul Deveselul este o piesă mică, pe o tablă de şah care se extinde din Europa până în Orientul Apropiat şi până departe în Asia. Epicentrul, până una – alta, rămâne tot în Siria.

Comentam ieri o supoziţie făcută de domnul Adrian Severin. Şi anume că, în secret, Statele Unite ar fi încheiat o înţelegere cu Rusia. Pe seama Europei. Şi, iată că, un eveniment tinde să-i dea apă la moară ilustrului specialist în geopolitică. Statele Unite îşi retrag cel mai mare portavion din zonă. Sub pretextul executării unor reparaţii. Dacă aceasta nu este o pură întâmplare – şi oare cum am putea să credem în întâmplări, într-un joc geostrategic de o asemenea importanţă – atunci s-ar putea să constatăm că, dintr-un motiv sau altul, poate chiar cel invocate de domnul Severin, Statele Unite au decis să abandoneze, pur şi simplu, spaţiul sirian.

Citeşte continuarea pe Corectnews.com.