MENIU

Premierul s-a întâlnit cu ambasadorul Poloniei la Bucureşti. Ce au discutat

Premierul Sorin Grindeanu a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul Poloniei la București, Marcin Bartlomiej Wilczek, cu care a discutat despre relațiile bilaterale, implicațiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și despre fondurile europene, precizează un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au apreciat evoluția "foarte bună" a relațiilor economice bilaterale, continuarea dialogului politic, precum și susținerea în continuare a proiectele derulate în cadrul Parteneriatului strategic dintre cele două state.

"Totodată, au fost discutate implicațiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniindu-se importanța protejării libertăților fundamentale ale pieței interne (libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor)", se mai arată în comunicat.

Premierul a subliniat că unul din obiectivele prioritare ale Guvernului este creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, iar diplomatul polonez a exprimat disponibilitatea de a împărtăși din experiența țării sale în acest domeniu. După cum precizează sursa menționată, fondurile europene au, în Polonia, o contribuție majoră la dezvoltarea țării și la atenuarea impactului crizei economice.

"Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din Europa Centrală și de Est. Cu excepția anului de criză 2009, evoluția schimburilor comerciale româno-poloneze a fost în creștere constantă, în perioada 2007 — 2015 volumul total al acestora majorându-se de peste 3,5 ori. (...) Conform statisticii ONRC, în România sunt înregistrate peste 850 de companii poloneze, cu un capital direct investit de aproape o jumătate de miliard de euro", arată Executivul.