MENIU

Sondajul care dinamitează scena politică din România: cine conduce în clasamentul încrederii? Topul notorietății

Sondajul care dinamitează scena politică din România: cine conduce în clasamentul încrederii?

Un sondaj de opinie dat publicității arată că încrederea românilor în politicieni se schimbă. Cine se află în topul notorietății și în cine au românii cea mai mare încredere?

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, conduce în clasamentul încrederii, cu o cotă de 37%, urmat de Emil Boc, Victor Ponta, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro. 

Topul notorietăţii este deschis de Victor Ponta, de care au auzit 96,4% dintre cei chestionaţi, iar pe locul al doilea este Diana Şoşoacă (95%).

Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, 37% dintre participanţii la sondaj declarând că au încredere destul de multă şi foarte multă în Secretarul General Adjunct al NATO.

În clasament urmează Emil Boc, cu 36.3% încredere destul de multă şi foarte multă, respectiv Victor Ponta, cu 24.9% încredere destul de multă şi foarte multă.

Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu, cu un capital de încredere de 24%, Nicolae Ciucă cu 20%, George Simion cu 19.8% şi Diana Şoşoacă, cu 18.5%. 

În Dacian Cioloş au încredere destul de multă şi foarte multă 15.8% dintre participanţii la sondaj, în Mihai Tudose au încredere 13.5%, iar în Cătălin Drulă 9.5%.

Sondaj INSCOP: Intențiile de vot la locale și europarlamentare, cu două săptămâni înainte de alegeri. Repoziționare pe scena politică

Topul notorietății 

Topul notorietăţii este condus de Victor Ponta - 96,4%, urmat de Diana Şoşoacă - 95%, Marcel Ciolacu - 94,2%, Emil Boc - 90,9%, Mircea Geoană - 89,1%.

Pe următoarele locuri sunt: Dacian Cioloş - 84,5%, George Simion - 82,8%, Nicolae Ciucă - 82,6%, Mihai Tudose - 54,8% şi Cătălin Drulă - 46,7%.

Metodologie:

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. 

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.