MENIU

Sondajul care dinamitează clasa politică: pe cine vor românii la Cotroceni. Cifre halucinante: câți ar alege o femeie în fruntea țării

Sondajul care dinamitează clasa politică: pe cine vor românii la Cotroceni / Foto: Inquam Photos

Sondaj exploziv, în an cu patru rânduri de alegeri! Clasa politică este în fierbere după cifrele halucinante aruncate în scenă de cel mai recent sondaj. 

Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie în detrimentul candidatului unui partid politic, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP. 

Tot peste 50% preferă un bărbat ca preşedinte, varianta unei femei la Cotroceni fiind aleasă de 31% dintre cei chestionaţi. 

În ceea ce priveşte vârsta viitorului preşedinte, procentele sunt apropiate. 

Acelaşi sondaj mai relevă că, dintre votanţii PSD, aproape o treime îl consideră pe Marcel Ciolacu cel mai potrivit candidat la Preşedinţie al partidului, urmat de Mircea Geoană şi de Victor Ponta. 

Dintre votanţii PNL, 15,1% îl indică drept candidatul cel mai potrivit din partea formaţiunii pe Nicolae Ciucă, urmat de Emil Boc şi de Mircea Geoană, care sunt la egalitate. 

Peste jumătate dintre votanţii AUR îl consideră pe George Simion candidatul cel mai potrivit pentru Cotroceni, iar 17,8% optează pentru o candidatură a Dianei Şoşoacă. 

În cazul votanţilor Alianţei Dreapta Unită, 21,2% consideră că cel mai potrivit candidat la Preşedinţie ar fi liderul USR Cătălin Drulă, acesta fiind urmat de Mircea Geoană, Dan Barna, Ludovic Orban, Laura Codruţa Koveşi. 

Mircea Geoană este indicat ca prezidenţiabil şi de votanţi ai PSD, şi de votanţi ai PNL, precum şi de unii dintre cei ai Alianţei Dreapta Unită, în toate cele trei cazuri fiind a doua opţiune.

Metodologie:

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research.

Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Mai multe articole despre:
sondaj sondaj inscop sondaj prezidentiale