MENIU

Soarta Legii Salarizării: contestată de PNL, PMP, USR. Susţinută de PSD, ALDE, UDMR

Legea salarizării, susținută de PSD, ALDE și UDMR, este contestată de senatorii PNL, PMP și USR, ei pledând în cadrul dezbaterii actului normativ în plenul Senatului pentru o consultare largă a factorilor interesați, anunţă Agerpres.

Propunerea liderului grupului PNL Mario Oprea, de retrimitere la Comisia de muncă a actului normativ, formulată la începutul ședinței, a fost respinsă de plen.

"Inițiatorii nu au oferit un impact bugetar.(...) Nu văd de ce atâta grabă, în afară de faptul că urmează o campanie electorală, pe 11 iunie sunt alegeri, și e nevoie de încă o lege trecută doar trecută pentru ochii electoratului", a afirmat luni în plen senatorul PNL Florin Cîțu.

Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Bădulescu, a explicat că propunerea legislativă de salarizare a bugetarilor "se poate transforma din cauza grabei cu care a fost dezbătută dintr-o inițiativă legislativă nobilă într-un eșec".

"Sunt anumite prevederi care generează discriminări (...) Dacă vrem să dăm o lege bună în materia salarizării ar fi trebuit să putem voita o lege bine negociată, transparentă, în care sindicatele, factorii responsabili, să fi putut să își fi spus pe deplin punctul de vedere", a spus în plen Bădulescu. Adrian Wiener de la USR susține că propunerea legislativă ar putea fi "o șansă la transparență și dialog", "pentru eliminarea unor discriminări".

"Legea salarizării unice a fost o șansă a unei declarații politice fundamentale, a unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește reașezarea straturilor diverselor categorii de personal bugetar, putea fi o șansă la transparență și dialog, este o șansă pentru afirmarea de exemplu a importanței strategice a educației, putea motiva alegerea unei cariere de dascăl pentru tinerii valoroși.

În sănătate sunt decuplate de la momentul creșterii categorii importante de personal — infirmieri, brancardieri, chimiști biologi. Era o șansă care a fost ratată de dezbatere publică reală cu sindicatele și obținerea unei acceptanțe mai largi", a spus senatorul Wiener în plen.

Mai multe articole despre:
alegeri măsuri anunţ decizii legea salarizării