MENIU

Sevil Shhaideh, urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu, în dosarul "Insula Belina"

<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>

Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a fost audiată şi pusă sub acuzare de DNA, pentru abuz în serviciu, în dosarul "Insula Belina", dosar în care procurorii cercetează cum parte din insulă a trecut ilegal din proprietatea statului, în subordinea CJ Teleorman, se arată în comunicatul DNA. Concret, acuzaţiile sunt din anul 2013, când Shhaideh era secretar de stat în ministerul Dezvoltării. Totodată, procurorii cer aviz de la Parlament şi pentru încuviinţarea urmăririi penale a Rovanei Plumb, la momentul respectiv ministru al Mediului, acuzată de săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu. Sevil Sahhideh a venit însoţită de avocat la DNA, iar după jumătate de oră a plecat, dar fără a spune dacă va demisiona din Guvern. Reamintim că, în ultimele două săptămâni, Victor Ponta şi Sorin Grindeanu au fost audiaţi la DNA, dar au precizat că au venit în calitate de martori. Cel mai probabil, şi foştii premieri au fost audiaţi în acelaşi dosar.

Update 15.00. Redăm, în continuare, comunicatul DNA, în care se precizează că mai sunt urmăriţi penal şi funcţionari din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Teleorman:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmăririi penale față de următorii suspecți:

"SEVIL SHHAIDEH, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
IONELA STOIAN ( fostă VASILE), director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
GUȘĂ RODICA, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, cu intenție sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
DIACONU ALEXANDRINA ANDUȚA, registrator-șef în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

În comunicat, procurorii mai cer şi aviz pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu:

"În același dosar, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de PLUMB ROVANA, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale". 

Procurorii precizează care sunt faptele cercetate, întrucât Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Doar că s-a creat necesitatea unui demers care să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea “Apelor Române”, astfel încât, transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.

"În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege".

În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea “Apelor Române”, astfel încât transferul dreptului de proprietatsă se poată realiza prin hotărâre de guvern", se arată în comunicat. Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman. La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern".

Astfel, DNA mai arată că pe 6 noiembrie 2013, Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern, prin care  pentru trecerea insulei Belina nu mai era nevoie de lege, ci doar de Hotărâre de Guvern. Mai mult, Rovana Plumb a iniţiat şi a promovat HG-ul în doar 17 ore, cu încălcarea procedurii în vigoare.

"Astfel, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern. Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice. Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative".

După ce toate impedimentele au fost înlăturate, pe 27 noiembrie 2013 a fost adoptată HG prin care prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute efectiv din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „APELE ROMANE", în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, mai arată DNA:

"La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „APELE ROMANE", în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Prin modalitatea de adoptare a acestei hotărâri de guvern au fost încălcate prevederile Constituției României, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 și cu O.U.G. 107/2002, având în vedere că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării, astfel încât nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publică. De asemenea, au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă, aspect semnalat în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, în perioada premergătoare adoptării hotărârii". 

Ce acuzaţii concrete i se aduc lui Sevil Shhaideh: a încălcat dispoziţiile legale din HG

Procurorii precizează că "suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern",  cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă:

"Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției". Faptele descrise mai sus au determinat obținerea unui avantaj patrimonial de către Consiliul Județean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate și dreptul de administrare asupra unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel. Totodată a fost cauzat un prejudiciu statului român, precum și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale A.N.A.R. prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor două bunuri. Un aspect relevant este că, prin forma finală a HG 943/2013 se renunță la exprimarea “pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", ceea ce reprezenta motivul inițial invocat pentru trecerea către Consiliul Județean Teleorman a celor 2 obiective.Apare în schimb o sintagmă mai generală și anume “în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel”. 

Ce acuzaţii i se aduc Rovanei Plumb

"Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție" se arată în comunicat.

 Realitatea.net a prezentat, cronologic, audierea lui Sevil Shaideh:

UPDATE. 11.28 Sevil Shhaideh este urmărită penal, în calitate de suspect. Aceasta a confirmat informaţia când a ieşit de la audieri: "Am fost informată asupra calității procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitatea de suspect și mai multe nu vă pot declara, fiind o anchetă penală în curs. În acest moment mi s-a adus la cunoștință această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am și o să analizez împreună cu avocatul documentele", a afirmat Shhaideh.

Sevil Shaidehh. Toate controversele în care a fost implicată

Vicepremierul nu a răspuns la întrebarea jurnaliștilor dacă își va da demisia după ce a fost pusă sub acuzare în acest dosar. 

Mai jos, VIDEO de la ieșirea de la DNA

 

 

Este posibil ca audierea să fie în dosarul afacerea Belina, mai exact, modul în care lacul cu acelaşi nume a fost trecut din subordinea Apele Române, în subordinea CJ Teleorman. Pentru a fi cercetată de DNA, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să dea aviz pentru începerea urmăririi penale, dacă faptele au fost comise în timpul mandatului de minsitru, întrucât aceasta face parte din Guvern. Iată declaraţiile făcute de Sevil Shhaideh, când a intrat în sediul DNA.

Mai jos, VIDEO de la sosirea de la DNA

 Dragnea, despre ancheta afacerii BELINA: "Am citit comunicatul. Nu am înţeles nimic"

Pe de altă parte, pe 14 iulie, Liviu Dragnea a avut o reacţie, după ce DNA a început ancheta în acest caz. Preşedintele PSD a declarat că  "nu se mai pune problema de anchete corecte" in Romania, intrebat cum comenteaza informatia ca procurorii DNA au inceput urmarirea penala in afacerea Belina fata de fostul presedinte al consiliului judetean Teleorman Adrian Gadea - locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea.

Astfel, şeful PSD nu vede nicio problema în afacerea Belina, sustinad ca este vorba despre "un teren transferat la o autoritate publica", "cu drepturi si obligatii".

"Din moment ce s-a transferat si cu drepturi si obligatii nu inteleg unde e greseala", a mai completat Dragnea. 

Preşedintele Partidului Social Democrat a mai spus că a citit şi el comunicatul DNA, nu a înţeles nimic şi nu ştie care este greşeala.

"Am citit şi eu comunicatul DNA şi daţi-mi voie să vă spun că nu am înţeles nimic. E vorba de un teren care a fost transferat de la o autoritate publică şi când se transferă, se transferă cu drepturi şi obligaţii. Nu ştiu care e greşeala", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.