MENIU

ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ ÎN PNL. Liberalii au decis că rămân în USL

ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ ÎN PNL ÎN ACEASTĂ SEARĂ. S-ar putea decide SOARTA USL

ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ ÎN PNL, duminică seară. Liberalii s-au hotărât: rămân în USL. La capătul a peste patru ore de discuţii au hotărât că preşedintele PNL Crin Antonescu şi vicepreşedintele Klaus Iohannis vor merge luni cu un mandat de fermitate în faţa premierului.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristian Pocora, a declarat, la finalul întâlnirii conducerii partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis "au primit un mandat de fermitate", care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL.

"Mâine (luni - n.r.), la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, domnul preşedinte Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, un mandat care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL respectă şi îşi doreşte să facă parte din proiectul USL, aşa cum a fost el votat şi mandatat de cetăţeni, în alegerile din 2012", a declarat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat care este propunerea concretă a mandatului dat liderilor PNL pentru reuniunea USL de luni.

"Propunerea concretă a PNL este cea votată acum o săptămână şi de Biroul Permanent şi de Delegaţia Permanentă, nominalizările pe care le-am făcut pentru portofoliile cu miniştrii demisionari", a precizat Pocora.

Miza reală a tensiunilor o reprezintă desemnarea şi susţinerea unui candidat unic al Uniunii Social Democrate la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la finalul acestui an. În mod public, USL susţinea până acum candidatura preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

După discuţiile în contractoriu dintre social-democraţi şi liberali, Crin Antonescu a declarat că  ''de un an de zile este limpede că PSD nu mai are de gând să-și țină cuvântul''.

"Eu cred că pentru toți observatorii vieții politice, ba chiar și pentru mulți dintre oamenii obișnuiți care nu fac așa o pasiune pentru viața politică, de un an de zile este limpede că PSD nu are de gând să-și țină cuvântul. De un an de zile — nu o lună sau două — PSD, postul său oficial de televiziune, diverși oficiali foarte importanți din jurul dlui Ponta au tot strigat că este un partid prea mare (n.r. mare) ca să poate să lase președinția altora, că Antonescu este rău. Nu pot fi bănuit de atâta naivitate", a spus Antonescu vineri întrebat dacă mai este sigur de sprijinul social-democraților la alegerile prezidențiale, potrivit agerpres.ro.

El a subliniat că liberalii vor rămâne în Uniune, chiar dacă PSD nu îl va susține la alegerile prezidențiale.

Liderul PNL Crin Antonescu a spus vineri că interpretează "optimist" declaraţia premierului potrivit căreia a ales ca guvernarea să continue în formula USL şi înţelege din spusele lui Victor Ponta că renunţă la condiţia vicepremierului PC, nemaifiind atunci niciun motiv să nu se meargă mai departe de luni.

Antonescu a fost întrebat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, cum interpretează răspunsul lui Victor Ponta la solicitarea sa.

"Nu pot să-l interpretez decât optimist, în sensul că a revenit la spiritul iniţial al înţelegerii noastre, spirit care înseamnă în esenţă că USL înseamnă un acord de fond între PSD şi PNL. Şi, dacă acesta este sensul declaraţiei premierului, nu pot decât să o salut", a spus Antonescu.

El a menţionat totodată că nu a avut nicio discuţie zilele acestea nici cu Victor Ponta, nici cu alţi "fruntaşi" PSD şi că, din câte ştie, nici alţi colegi ai săi nu au fost contactaţi de social-democraţi.
"Eu consider că nu există nicun motiv temeinic, serios pentru ca alianţa să nu continue şi, în al doilea rând, că în ceea ce mă priveşte şi în ceea ce priveşte PNL suntem cât se poate de dispuşi la acest lucru", a mai spus Antonescu, solicitat să precizeze cum evaluează actuala situaţie din USL.
Crin Antonescu a arătat totodată, chestionat în legătură cu vicepremierul PC, că din punctul său de vedere această chestiune este "foarte clară".

"Nu a existat şi nu va exista. Păstrăm toate raporturile de reprezentare în acest Guvern aşa cum au funcţionat ele de la început şi până acum şi mergem mai departe. Înţeleg din declaraţia domnului Ponta că renunţă la o asemenea condiţie, aşa o citesc eu, optimist, şi atunci evident că nu avem niciun fel de motiv să nu mergem mai departe de luni, cu o nouă formulă guvernamentală, în sensul a câţiva oameni noi, dar pe aceleaşi temeiuri pe care am construit şi pe care au funcţionat alianţa şi guvernul", a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că o întâlnire cu PSD ar putea avea loc, din punctul său de vedere, oricând ar fi solicitată.

"Cred că luni dimineaţă cel mai târziu ar trebui ca ea să aibă loc, ca să putem luni deja să solicităm convocarea Camerelor în şedinţă comună. Pe de altă parte, nici n-ar mai fi nevoie de vreo discuţie, până la urmă n-ar fi nevoie decât ca lucrurile pe care ne-am înţeles, care sunt în comun agreate, cu excepţia acestei invenţii cu vicepremier Daniel Constantin, să vină în Parlament şi atunci e foarte simplu, nici nu mai e nevoie de o discuţie. Dar probabil că o astfel de discuţie se va face", a menţionat Antonescu.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a răspuns solicitării liderului PNL, Crin Antonescu, de a alege între PNL şi USD, spunând că răspunde acestei cereri alegând ca guvernarea să continue până în 2016, inclusiv, în formula USL şi refuzând să răspundă altor întrebări pe această temă.
"Am ales ! Am ales ca, în 2014-2016, să păstrăm formula de succes USL. Cred că cea mai bună formulă de guvernare este USL", a spus Ponta, fără să răspundă la alte întrebări pe această temă în pofida insistenţelor presei.

El nu a dorit nici să precizeze dacă postul de preşedinte al Senatului aparţine, de fapt, PNL sau PC, conform protocolului de funcţionare a USL.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat, în cursul serii de vineri, că doar Uniunea Social Liberală poate oferi stabilitate politică şi guvernamentală în anii 2014, 2015, 2016, stabilitate necesară pentru ca rezultatele economice bune din 2013 să fie obţinute şi în viitor.

"Îmi doresc un singur lucru: ca rezultatele extraordinare din punct de vedere economic pe care le-am avut în 2013, confirmate azi, să continue şi în 2014, 2015, 2016. Pentru asta avem nevoie de stabilitate politică şi guvernamentală şi această stabilitate poate fi oferită doar de USL", a precizat Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC, el afirmând: "PSD trebuie să aleagă între noi şi ei"."Din punctul nostru de vedere, e limpede: nu vrem nimic de la alţii.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la B1TV, că premierul Victor Ponta are de răspuns "cetăţenilor din România" până luni dacă mai vrea să facă guvern cu PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier, sau construieşte altă alianţă, cu Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Dan Voiculescu.