Cioloş: OUG pentru votul prin corespondenţă, adoptată până când Parlamentul revine la muncă
Lega votului prin corespondenţă va fi modificată prin Ordonanţă de Urgenţă (OUG). Informaţii despre conţinutul OUG urmează să fie făcute publice miercuri, 27 iulie, în şedinţa de Guvern de către premierul Cioloş. Acesta a precizat că OUG va fi adoptată de Guvern până când parlamenatrii vor reveni la muncă, pe 1 seprembrie.
Guvernul va pune în dezbatere publică până la mijlocul lunii august un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii alegerilor Senatului și Camerei Deputaților în privința votului românilor din străinătate, a anunțat premierul Dacian Cioloș, la începutul ședinței de miercuri a Executivului.
"Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenția noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului și Camerei Deputaților, partea din lege care vizează alegerile în străinătate", a spus Cioloș.
El i-a cerut ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să discute cu liderii partidelor politice pentru a le explica în detaliu intențiile Guvernului.
"Am cerut doamnei ministru Maria Ligor ca, în coordonare (...) cu Ministerul de Externe, cu Cancelaria Prim-Ministrului, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de ordonanță de urgență prin care (...) să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii așa cum a fost decisă de Parlament. În acest sens, am dat aceste câteva elemente liderilor partidelor politice, cu care doamna ministru o să vă rog în perioada următoare să vă întâlniți ca să le explicați mai în detaliu intențiile noastre, să vedeți care sunt observațiile lor, în așa fel încât în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamentul revine din vacanța parlamentară și să ne putem pregăti în condiții bune pentru alegeri", a afirmat Cioloș.
Partidul Naţional Liberal (PNL) a adoptat în Biroului Politic Naţional de luni o rezoluţie prin care solicită Guvernului aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă în cel mai scurt timp, prin care să modifice Legea 208 din 2015 privind alegerile parlamentare astfel încât, pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, Ministerul Afacerilor Externe să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014, ţinând cont de dimensiunea comunităţilor româneşti.
De asemenea, PNL cere ca procedura de înregistrare a celor care votează să poată fi transmisă prin poşta electronică.
Pe de altă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că "legea votului prin corespondenţă va fi un mare eşec", pentru că românii din străinătate nu se înscriu în Registrul electoral, astfel că el cere Guvernului ca, pentru a preveni un dezastru la alegerile parlamentare din acest an, să înfiinţeze 1.500 - 2.000 de secţii de votare pentru diaspora.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, luni, 25 iulie, că au fost validate 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu puţin peste 500 în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută.