MENIU

Iohannis, după CSAT: România va participa cu 120 de militari în Polonia, la grupul de luptă NATO

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avut loc, marți, la Palatul Cotroceni şi s-a stabilit mandatul cu care România va merge la summit-ul NATO. După reuniune, Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă în care a anunţat că România va trimite 120 de militari în Polonia, la grupul de luptă NATO. Totodată, preşedintele a mai spus că s-a aprobat un program de înzestrare a Armatei, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru MApN. Totodată, în cadrul şedinţei, s-a analizat activitatea din 2016 a instituţiilor din sistemul de securitate şi s-a constatat că acestea şi-au îndeplinit atribuţiile.

Redam cele mai importante declaraţii ale preşedintelui: 

"Au fost luate decizii importante care privesc apărarea ţării şi securitatea nationala. Înainte de aceste decizii, vă precizez că vineri am aprobat participarea Romaniei la Grupul de lupta consolidata a NATO, din Polonia. Astfel din 2017, România va fi prezentă cu 120 de militari, acest grup de luptă va avea drept scop asigurarea securităţii.  Am informat Parlamentul in aceasta chestiune. O prima tema s-a referit la informarea privind stadiul indeplinii in 2016 a programului de inzestrare a Armatei. Am aprobat azi o forma actualizata a acestui program ca urmare a alocarii a 2% din PIB pentru MApN. Subliniez ca alocarea a 2% din PIB are un impact dublu asupra securitatii nationale: pe de o parte impune actualizarea masurilor pentru inzestrarea armatei, pe de alta parte va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare. Prin punerea in aplicare a programului actualizat se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a companiilor nationale: transportoare blindate 8x8 si 4x4, avioane multiroll, sisteme de comanda si control si corvetele. Am analizat si aprobat obiectivele Romaniei la summitul NATO de la Bruxelles, probabil la finalul lunii mai. Reuniunea va fi cadrul pentru prezentarea viziunii noii administratii SUA privind rolul NATO. Asteptarile Romaniei sunt in principal legate de reconfirmarea aliantei si soliditatii relatiei transatlantice. Ne asteptam ca la Summitul NATO sa fie evidentiate contributiile Romaniei la NATO si pastrata importanta strategica a Marii Negre. (...) In sedinta CSAT am analizat si activitatea Ministerului Apărarii, MAI, SRI, SIE, STS. La final am analizat si activitatea CSAT din 2016, raport care va fi trimis spre aprobare Parlamentului", a mai spus preşedintele. 

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. 

În cadrul şedinţei va fi analizată şi activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2016. De asemenea, vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la şedinţa CSAT de marţi se va discuta inclusiv despre achiziţionarea corvetelor, după ce Guvernul a abrogat Hotărârea Executivului precedent.

Membrii CSAT vor stabili şi mandatul României pentru Summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc în luna mai.