Dezbaterea Legii Graţierii, amânată în Parlament, la cererea ministrului Justiţiei
Amendamentele lui Şerban Nicolae mai aşteaptă. Dezbaterea legii Graţierii se amână cu trei săptămâni în Parlament, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a cerut, marţi, senatorilor din Comisia juridică a Senatului, amânarea dezbaterilor pe marginea proiectului de lege afirmând că Guvernul pregăteşte şi alte măsuri complementare, care să rezolve problema supraaglomerării din penitenciare. Toader a venit direct de la şedinşa CSAT şi a cerut ca proiectul să fie amânat până cand Guvernul va putea veni din urmă cu alte măsuri complementare, întrucat "graţierea" nu poate fi o soluţie singulară. Printre amendamentele depuse la proiectul iniţial al Guvernului se afla şi cel al senatorului PSD Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice, prin care printre beneficiarii graţierii se vor afla şi persoane condamnate pentru corupţie.
”La nivel de guvern, am vorbit şi în mai multe rânduri şi cu primul ministru, noi exprimăm convigerea faptului că proiectul de lege, în forma iniţială sau forma amendată pe parcurs, nu reprezintă soluţia miracol, minune care să rezolve problemele din penitenciar. Suntem convinşi de faptul că graţierea în limitele pe care legiuitorul le va stabili, este de natură să rezolve parţial această problemă, pentru că noi pregătim în momentul acesta, alte variante alte măsuri complementare acelei de graţiere a pedepselor. De aceea, dacă ar fi după mine, şi mă exprim în calitate de ministru al Justiţiei şi dacă dvs veţi aprecia, eu consider că ar fi utilă şi necesară o amânare a dezbaterii, să venim din urmă cu celelalte măsuri complementare care ar rezolva, considerăm noi în bună parte problema penitenciarelor nu numai graţierea, nu numai iertarea”, a declarat Tudorel Toader, anunţă Mediafax.
El a mai spus că ar fi ”mai utilă şi mai necesară amânarea” dezbaterilor. ”În forma iniţailă, avizată de guvern, sigur că ne menţinem punctul de vedere, observaţiile, dar considerăm mai utilă şi mai necesară amânarea pentru a găsi soluţia fondului problemei”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Reamintim că proiectul Legii graţierii a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei juridice a Senatului din 7 martie, însă dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni, la propunerea preşedintelui comisiei, Şerban Nicolae. El a explicat că nu e nicio grabă pentru dezbaterea legii graţierii deoarece termenul de adoptare tacită a actului normativ se împlineşte abia pe 25 aprilie.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, la începutul lunii, un amendament la proiectul de lege privind graţierea prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.
Amendamentul a provocat controverse în spaţiul public. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 7 martie, că, dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate, el spunând că, în acest sens, contează pe ”realismul şi buna credinţă a parlamentarilor”.
Amendamentul lui Şerban Nicolae nu a fost susţinut nici de liderul PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe 13 martie, că a discutat cu senatorul social-democrat Şerban Nicolae, care i-a spus că îşi va retrage amendamentul pentru graţierea celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Şerban Nicolae a confirmat, în aceeaşi zi, anunţul lui Dragnea, precizând că va retrage amendamentele controversate la Legea graţierii, prin care ar fi eliberate şi persoane condamnate pentru corupţie, însă a precizat că va face acest lucru abia după dezbaterile asupra proiectului, pentru ca invitaţii să nu fi venit "degeaba" la şedinţa comisiei.