Scandalurile din jurul lui Mircea Geoană. Familia și rudele prin alianță, de la scandaluri la legături suspecte cu "Dosarul Revoluției"
Mircea Geoană, unul dintre cele mai sonore nume din politica românească, nu a fost ocolit de scandaluri. Fost președinte de partid, fost ministru de Externe, fost ambasador și actual secretar general adjunct al NATO a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase controverse.
O ilegalitate care l-a adus în atenția opiniei publice a fost comisă de Mircea Geoană în urmă cu aproximativ trei ani când, după ce a consumat mai multe pahare cu băuturi alcoolice într-un local, a urcat la volan, conducând mașina prin traficul intens din București.
Și pentru că oamenii legii nu ar fi putut acționa decât după apariția unor imagini în spațiul public, Mircea Geoană se alege doar cu daune legate de imagine. Pe de altă parte, însă, controverse au apărut și legat de numărul de înmatriculare al mașinii pe care ar fi condus-o Geoană după ce ar fi consumat alcool: cele trei litere fiind ASP. Presa a speculat că ar fi vorba despre o mașină ce ar fi aparținut Institutului Aspen România, un ONG care îl are pe Geoană drept președinte fondator.
Situația controversată din jurul lui Mircea Geoană ia astfel amploare. Potrivit jurnaliștilor, normele de conduită al staff-ului NATO nu permit, pe durata exercitării mandatelor, activități pe linie de ONG ori de afaceri, putând apărea conflicte de interese.
Un alt scandal din jurul lui Geoană a fost lansat și de istoricul Cristian Troncotă care a susținut că ajutorul dat de generalul Ioan Geoană grupului Iliescu, în înlăturarea soților Ceaușescu de la conducerea României, a fost recompensată cu un post de lucrător în Ministerul de Externe pentru fiul său, Mircea Geoană.
Rolul generalului Ioan Geoană în puciul militar din 22 decembrie 1989 ar fi fost mai mare decât se crede. Practic, Ioan Geoană le-a închis Ceaușeștilor ușa catacombelor de sub clădirea Comitetului Central, și i-a obligat pe aceștia să fugă cu elicopterul.
Dar nu numai din cauza tatălui a avut probleme Mircea Geoană. În dosarul "Decembrie '89" este cercetată și soacra lui, Margareta Costea, "cu privire la prezenţa acesteia în curtea Televiziunii Române într-un autocamion în care se aflau sticle incendiare".
De altfel, femeia ar fi scris din proprie inițiativă o halucinantă "declaraţie de revoluţionar" care ar incrimina-o atât pe ea, cât şi pe Ion Iliescu. Magistraţii militari adună probe în dosarul Margaretei Costea care a fost redeschis, în anul 2021.
Și alți membri ai familiei lui Mircea Geoană l-au propulsat pe acesta în mijlocul unor scandaluri. Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită.
Costea este acuzat de complicitate la luare de mită, alături de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, în dosarul de corupţie legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti - Constanţa. Bărbatul, fost director al unei bănci, a fost dat în urmărire internaţională în mai anul trecut, și localizat câteva luni mai târziu în Turcia. Autoritățile din România au cerut extrădarea acestuia.
Scandaluri a avut și cu colegii de partid. După excluderea din PSD, Mircea Geoană a lansat împreună cu Marian Vanghelie un partid care se numea România Noastră. Nu a înregistrat rezultate notabile, iar doi ani mai târziu, Mircea Geoană și Marian Vanghelie au ajuns la tribunal într-un dosar de corupție ce-l viza pe Vanghelie. S-a decis atunci să se pună sechestru pe trei ceasuri pe care Geoană le-a primit de la fostul primar al sectorului 5. Magistrații cred că obiectele de lux au fost achiziționate din banii obținuți din mită.
Actualul secretar general adjunct al NATO ocupă un loc special în cartea autodenunţătoare "Spovedania lui Cristian Rizea". Rizea a recunoscut că i-a dat preşedintelui PSD de atunci, Mircea Geoană, 100.000 de euro pentru a fi pus pe lista pentru alegerile parlamentare din 2008. Au apărut atunci și o serie de fotografii cu Mircea Geoană relaxându-se pe un yacht, la Monte Carlo, alături de Rizea.
Deși procurorii DNA au zis inițial că suma imensă a fost luată drept mită, Rizea a încercat să justifice suma oferită și a declarat că banii reprezentau un împrumut pentru folosirea campaniei lui Mircea Geoană. Cauza a fost ulterior închisă din cauză că faptele s-au prescris.