MENIU

Scandalul SPP, discutat în Comisia de Control a SRI

Comisia de control SRI discuta astazi sesizarea facuta de Alina Mungiu Pippidi in cazul Serviciului de Protectie si Paza! Aceasta vorbeste despre existenta unui serviciu secret in interiorul SPP si cere, in consecinta, audierea directorului Lucian Pahontu in Parlament. 

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI va analiza, în prima şedinţă, o scrisoare primită de la Alina Mungiu-Pippidi legată de posibilitatea ca în SPP să fi existat un serviciu secret, a declarat, zilele trecute,  senatorul PSD Claudiu Manda, preşedinte al comisiei.

"Am primit o scrisoare din partea doamnei Pippidi (Alina Mungiu-Pippidi - n.r.) la Comisia SRI, în prima şedinţă vom discuta, despre faptul că ar fi existat la SPP un serviciu secret. Rămâne să vedem ce vom face la comisie, dacă este de competenţa noastră sau nu serviciu secret în SPP",  spunea acesta.

Reamintim că Liviu Dragnea l-a acuzat, în repetate rânduri, pe Lucian Pahonţu, şeful SPP, de implicare politică.

În susţinerea lui Dragnea a venit şi Paul Stănescu, vicepremier, care spune că a fost abordat de o persoană care i-ar fi transmis mesajul lui Pahonţu, prin care îi promitea chiar şefia PSD, după ce Liviu Dragnea va fi "executat".

Pe de altă parte, fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, susţine că subordonarea Serviciului a fost "permanent ţinta unor persoane cu funcţii de conducere în Ministerul de Interne", acesta precizând că pentru a se stabili dacă s-au cerut date despre demnitari sunt necesare anchete ale Parlamentului. 

"Deşi nu sunt un apropiat al domnului Dragnea, îl ştiu ca un om ponderat, echilibrat şi greu de convins, dacă nu ai argumente. De aceea nu îl suspectez de o decizie luată din alte consideraţii, vis-a-vis de Serviciul de Protecţie şi Pază, decât cele expuse în mod public. Nu pun la îndoială faptul că este convins că informaţiile pe care le-a primit, în legatură cu această temă, sunt adevărate. (..) Ceea ce ştiu este faptul că subordonarea acestei structuri a fost permanent ţinta unor persoane cu funcţii de conducere în Ministerul de Interne", a scris Dumitru Iliescu pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Iliescu susţine că, deşi Dragnea a refuzat la numirea în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor protecţia SPP, a solicitat să îi fie desemnat un aghiotant în care avea încredere. "Din datele pe care le am, domnul Dragnea a fost informat în faza iniţială de un fost ofiţer al instituţiei. (..) În anul 2015, în perioada în care domnul Victor Ponta era internat în spitalul din Turcia, domnul Dragnea i-a făcut o vizita acestuia. Ofiţerul SPP l-a însoţit, dar în mod ilegal. Şi-a luat concediu, nu a solicitat aprobare pentru deplasarea în străinătate, conform regulamentelor militare, şi nu a informat conducerea SPP despre această misiune. Nu am nicio îndoială că i s-ar fi dat imediat aprobarea şi că s-ar fi luat toate măsurile ce se impun pentru o astfel de activitate", mai spune fostul şef al SPP-ui şi Parchetului.