MENIU

Parlamentul a adoptat o declaraţie prin care dezaprobă adoptarea legii Educaţiei în Ucraina

<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p>

Scandalul privind interzicerea în Ucraina a învățământului în limbile minorităților, inclusiv în limba română, a ajuns în Parlament! Aleșii au adoptat astăzi o declarație prin care îşi exprime dezaprobarea față de noua lege a educației din Ucraina. Reamintim că Parlamentul din Ucraina a adoptat o lege ce blochează accesul minorităţilor la şcolarizare în limba maternă.

Potrivit declarației adoptate, Parlamentul urmărește "cu îngrijorare și maximă atenție" evoluțiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a Legii Educației, care "limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România".

"Parlamentul adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte", se arată în document.

Legislativul de la București atrage atenția că "protecția, la standarde europene, a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în particular a minorității române din Ucraina, care numără peste 400.000 de persoane, este un fundament al construcției democratice în spiritul valorilor europene îmbrățișate de poporul ucrainean, fără de care nu este posibil, între altele, avansul către obiectivul de aderare la UE, fixat de autoritățile ucrainene".

"Solicită și își exprimă încrederea că Radă Supremă va asigura, în cel mai scurt timp, un cadru legislativ care să garanteze protecția drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din Ucraina, începând cu etnicii români din această țară, acordând o atenție deosebită celor lingvistice, care sä respecte prevederile convențiilor internaționale relevante, prioritar dispozițiilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare și ale Convenției cadru privind protecția minorităților naționale, cu asistența Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) și a Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE. În cadrul acestui proces, consultarea directă cu reprezentanții autorizați ai minorităților naționale, în principal ai etnicilor români din Ucraina, apare drept oportună și necesară", se transmite prin declarație.

Pambuccian: Drepturile minorităţilor nu se negociază

Liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, că România își dorește relații de cooperare și bună vecinătate cu Ucraina și sprijină parcursul european al acestei țări, menționând, însă, că respectarea drepturilor minorităților este un lucru de nenegociat.

Liderul de grup al PSD din Senat, Serban Nicolae, a anuntat marti ca cele doua Camere ale Parlamentului se vor reuni in sedinta comuna miercuri pentru a adopta, intre altele, o declaratie privind situatia creata in Ucraina in urma adoptarii unei noi legi a invatamantului, care prevede limitarea studiului in limba materna a minoritatilor. 

"Maine (miercuri - n.r.) avem o sedinta de plen comun a Camerei Deputatilor si Senatului, intre altele consacrata adoptarii unei declaratii privind situatia creata in Ucraina in urma adoptarii de catre Duma a unei legi a invatamantului", a afirmat Serban Nicolae in sedinta plenului Senatului de marti.