MENIU

Consultări la Cotroceni: Situația lui Victor Ponta nu a fost abordată. Ce a anunțat Klaus Iohannis

<p>Scandalul politic schimbă planurile şi la Cotroceni: Programul consultărilor cu partidele, modificat</p>

Președintele Klaus Iohannis a avut, luni seară, la Palatul Cotroceni, consultări cu liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare, privind Strategia Națională de Apărare a Țării, document ce a fost elaborat la nivelul Administraţiei Prezidențiale. Iohannis a anunțat prezentarea acestui document, săptămâna viitoare, în Parlament. Pe de altă parte, situația premierului Victor Ponta nu a fost discutată.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis le-a vorbit liderilor politici despre necesitatea rigorii și corectitudinii privind cadrul normativ care vizează securitatea națională. Iohannis a vorbit despre noutatea strategiei, dată de evoluția conflictului din regiune, precizând că, în primele șase luni din mandat, va prezenta această Strategie de Apărare a Țării, în Parlametul României. Mâine, în cadrul CSAT, se va analiza și acest document și, în cursul săptămânii viitoare, Klaus Iohannis va merge în Parlament și va prezenta Strategia Națională de Apărare a Țării, a transmis corespondentul Realitatea TV. 

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

"În cadrul discuţiilor, Preşedintele României a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum și principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat că Strategia Națională de Apărare se adresează cetățenilor, societății în ansamblul său și instituțiilor statului și că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea și corectitudinea în tot ce ține de cadrul normativ care privește securitatea națională.

Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății.

Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice și a celor din domeniul securității naționale din țara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO şi UE, precum şi predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securităţii naţionale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare.

În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, Preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar", se precizează în cadrul unui comunicat de presă, publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

UPDATE: Situația premierului nu a fost dezbătută în cadrul consultărilor de la Cotroceni, a transmis corespondentul Realitatea TV. 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat că indiferent de ce se întâmplă pe scena politică, "Strategia națională de apărare trebuie să își continue calea", informează Realitatea TV.  

"Chiar dacă viața politică e un pic mai agitată, consider că un document de o asemenea importanță cum e strategia națională de apărare trebuie să își continue calea", a spus șeful statului. 

UPDATE: Consultările au început la ora 18,00.

Scandalul politic în care personaj principal este premierul Victor Ponta a schimbat planurile şi la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a modificat programul consultărilor cu partidele parlamentare, programate pentru această seară, la care se va discuta şi despre demisia premierului.

Discuţiile cu Puterea şi Opoziţia au loc separat şi nu împreună, cum erau programate anterior.

Principala temă a consultărilor este reprezentată de Strategia Națională de Apărare a Țării.

Consultările cu liderii partidelor coaliției de guvernare au loc începând cu ora 18,00, iar cele cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale, la ora 18,30.

"PNL nu mai recunoaște legitimitatea lui Victor Ponta ca prim-ministru, cu excepția moțiunii de cenzură și discutarea în Cameră privind avizul la cererea DNA vom refuza să participăm la orice act politic care îl vizează pe Victor Ponta", a anunțat copreședintele PNL Alina Gorghiu.