MENIU

Scandalul ambasadei de la Ierusalim se mută în Israel. Dăncilă pleacă la Tel Aviv

Premierul Dăncilă, mesaj de condoleanţe familiilor românilor care au murit în explozia din Cehia

Ieşit la plimbare cu bicicleta prin Parcul Herăstrău, Klaus Iohannis a chemat presa şi profitat de ocazie pentru a lansa o ploaie de critici la adresa Guvernului şi a politicilor duse de Liviu Dragnea. De la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, până la sesizarea făcută de Executiv în cazul revocării șefei DNA, şeful statului nu a contenit cu atacurile la adresa coaliţiei de guvernare. 

,,O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi trebuie să respectăm legislaţia . Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

PNL a anunţat că va apela la toate măsurile legale, după anunţul privind memorandumul ce vizează mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim, printre acestea fiind invitarea premierului şi a ministrului de Externe în Parlament.

Potrivit unor surse oficiale, nici liderii ALDE nu sunt de acord cu decizia PSD, iar ministrul de Externe chiar a lipsit de la ședința de Guvern în care a fost discutat subiectul. Teodor Meleșcanu a fost plecat în turneu în țările arabe, scandalizate de intenția Guvernului român.

Decizia liderilor PSD de a muta ambasada României din Israel nu este împărtășită nici de partenerii ALDE. Potrivit unor surse din coaliția de guvernare, acesta este și motivul pentru care memorandumul a fost adoptat în lipsa ministrului de Externe. De altfel, reacția MAE după scandalul iscat in spațiul public a fost destul de nuanțată.

Anunțul lui Liviu Dragnea a generat vâlvă pe plan intern, cât și în străinătate. Cu toate astea, PSD pare să nu dea înapoi.

Potrivit unor surse oficiale, premierul Viorica Dăncilă merge, miercuri, în vizită, în Israel. Acolo se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu pentru a discuta despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai multe articole despre:
Israel ambasadă Ierusalim mutare Dancila