Scandal pe tema votului în cazul Şova. PNL atacă la CCR decizia Senatului şi cere alegeri anticipate
PNL critică votul dat de Senat pentru apărarea lui Dan Şova faţă de cererea de reţinere şi arestare şi anunţă totodată că va ataca la CCR decizia instituţiei. "Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi", anunţă Alina Gorghiu. Rezultatul în cazul lui Dan Şova a fost: 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă" şi 5 anulate. "PNL cere alegeri anticipate pentru a da țării un nou Parlament", a mai spus co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.
"Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, este o sfidare a românilor, a justiției, a statului de drept. Astăzi, PSD și Victor Ponta au orchestrat, în dispreț total față de cetățenii României, o piesă nouă, de natură procedurală, cu aceeași intenție: blocarea justiției. E încă o lecţie prin care Victor Ponta ne arată că nu vom fi niciodată, nici noi, nici românii, egalii PSD. Singura diferență între votul în cazul dlui Șova și al dlui Vâlcov este că cel din urmă a ales o cale demnă. Prin votul senatorilor PSD, Victor Ponta aruncă în aer credibilitatea unei țări întregi, pentru a nu pierde puterea, Palatul Victoria.
Votul de astăzi confirmă ceea ce spunem de vreme îndelungată: PSD este umbrela corupției, iar Victor Ponta mânerul de care se agață toți cei care au probleme cu legea. Aceasta este integritatea PSD: mimează, în interior, un statut drept, dar rămân aceiași adversari ai statului de drept. Pentru ca toți să fim egali în fața justiției, și politicieni și cetățeni, singura soluție este judecata românilor, în cadrul alegerilor anticipate", anunţă Alina Gorghiu.
"PNL cere alegeri anticipate pentru a da țării un nou Parlament, cu o nouă legitimitate și un restart în relația dintre clasa politică și cetățeni, echivalent celui din noiembrie 2014", ami spune co-preşedintele PNL.
"Analizăm în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD.
Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi", adaugă Gorghiu.
Constituţia bate regulamentul
Senatorii au respins, miercuri, solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.
Din totalul de 151 de voturi valabil exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.
Conducerea Senatului a decis că cererea lui de arestare a fost respinsă pentru că a întrunit doar 79 de voturi şi ar fi avut nevoie de 85 de voturi pentru a fi aprobată. S-a invocat statutul deputaţilor şi senatorilor pentru această decizie. Articolul 24 din această lege spune că, în cazul solicitărilor de reţinere, arest sau percheziţie, "Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi.", de aceea ar fi avut nevoie de 85 de voturi nu doar 79.
Constituţia însă, care prevalează, spune altceva. " Hotărârile, aşa cum este şi cea în cazul Şova, se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.", ceea ce înseamnă că au fost înregistrate chiar câteva voturi peste necesarul probării solcitării de arestare.