MENIU

Scandal în Parlament: condamnații nu mai pot candida la prezidențiale - Adrian Năstase, drum liber către Cotroceni

Condamnații nu mai pot candida la prezidențiale

Persoanele condamnate penal nu vor mai putea candida la alegerile prezidențiale. Legea a trecut cu scandal de Parlament, din cauza unui amendament prin care persoanele reabilitate sau amnistiate sunt exceptate de la interdicție. Singurii care s-au opus au fost deputații AUR, dar și Mihai Lasca, parlamentar condamnat pentru violență și cercetat penal pentru spargerea mai multor bancomate. 

„Nu e fără penali în funcții publice, este doar fără UNII penali în funcții publice, a spus George  Simion făcând live pe Facebook.

AUR acuză USR că, deși a câștigat alegerile prin campania „Fără penali în funcții publice”, acum s-a aliat cu PNL și PSD și au decis să le permită persoanelor amnistiate, reabilitate sau dezincrimiate să candideze la prezidențiale. Deputații USR vin, însă, cu o explicație.

„Punem fi populiști și să trecem un proiect care pică la CCR. Nu poți interzice pe viață unui om toate drepturile”, a spus Stelian Ion, de la USR.

Unul dintre politicienii care ar putea beneficia de lege este fostul premier Adrian Năstase, care a fost reabilitat de instanță anul trecut.

Singurul care a votat împotriva acestui proiect de lege este Mihai Lasca. El a fost condamnat, de altfel, la doi ani de închisoare pentru violență și este cercetat penal pentru spargerea mai multor bancomate.

Deputații promit să vină cu aceleași reglementări și pentru celelalte alegeri electorale.

„Urmează săptămâna următoare să discutăm a doua parte a acestui demers legislativ - anume fără condamnați penal în Parlament”, a spus Gabriel Andronache, de la PNL.

„Cred că ar trebui extinsă toată zona publică, să fie tratată din perspectiva juridică identic, nimeni să nu fie mai presus de lege”, a spus Dumitru Coarnă, exclus din PSD.

Acest lucru putea fi realizat dacă Parlamentul aprobă petiția „Fără penali în functii publice”, semnată de peste 1 milion de oameni și dacă se organiza un referendum pentru modificarea Constituției.

„În momentul în care se va da votul din Senat, Guvernul este obligat ca în 30 de zile să organizeze referendum”, a spus Marcel Ciolacu.

Inițiativa zace de doi ani în sertarele Senatului. 

Condamnații nu mai pot candida la prezidențiale

Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la
pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Sursa: amendament depus de PSD, USR, PNL, UDMR, minorități

Mai multe articole despre:
condamnati prezidentiale parlament proiect