MENIU

"Rusia nu va înceta niciodată să hărţuiască toate ţările care o înconjoară". Oficialul alertează UE

Declaraţia îi aparţine ambasadorului Georgiei la Bucureşti, GIORGADZE ILIA, şi a fost făcută în cadrul unui interviu realizat de Alexandru Cumpănaşu. Întregul dialog va fi difuzat în această seară de la ora 18:30.

"Rusia nu va înceta niciodată să-mi hărţuiască ţara, nu va înceta niciodată să hărţuiască toate ţările care o înconjoară. Ei le numesc, în traducere liberă, ,,străinătatea învecinată" şi au declarat în mod oficial că au interese în aceste regiuni. Aici se află sferele lor de influenţă. Pe de altă parte, Rusia a semnat atât de multe tratate, care condamnă din punct de vedere legal şi politic sferele de influenţă. Dar vedem că astăzi este exact invers şi că sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în ,,străinătatea învecinată" şi îşi doresc să aibă controlul maxim în aceste teritorii din jurul Federaţiei Ruse", a spus ambasadorul. 

Întrebat de ce este Georgia importantă pentru Rusia, diplomatul a declarat:

"Dacă vă uitaţi pe hartă, vedeţi că Georgia are o poziţie strategică. Se spune că cine controlează Georgia, controlează Caucazul. Şi aşa este. Şi cine controlează Caucazul controlează Asia Centrală. Şi Orientul Mijlociu. În plus, e vorba de mândrie. Cei care nu vor să intre în conflict cu politica din Rusia preferă să închidă ochii şi spun că Putin este un lider imprevizibil. Ba nu! Este foarte predictibil. Într-unul dintre primele sale discursuri a spus că disoluţia Uniunii Sovietice a fost cel mai mare dezastru al secolului 21. De atunci, cu fiecare ocazie spune că teritoriul fostei URSS trebuie să fie sub controlul Rusiei".