MENIU

Românii îşi pot cumpăra vechime în muncă

Românii care nu profită de legea dată anul trecut prin care îşi pot cumpăra vechime în muncă până la sfârşitul anului ar mai putea avea o şansă. Mai mulţi aleşi PNL au depus un proiect care permite plata retroactivă a asigurărilor sociale pentru anii în care nu au muncit. 

Proiectul este o extindere a actualei legislații, având în vedere că legea în vigoare permite cumpărarea de vechime în muncă, dar doar până la sfârșitul anului. Dacă proiectul depus de PNL ar fi adoptat, atunci acest lucru ar fi posibil timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.

Prin urmare, cei care mai au nevoie de vechime în munca si-ar putea cumpăra cel mult cinci ani, dar aceștia trebuie sa se regăsească în perioada 2001-2015. Pentru cei cinci ani un roman trebuie sa plătească în medie 15 mii de lei, adică în jur de 260 de lei pe luna. 0023

Prevederi similare sunt şi în actuala legislație, care dă posibilitatea cumpărării de ani de vechime până la sfârșitul acestui an. La nivel naţional, de la finalul lunii octombrie 2016 până la mijlocul lunii martie au fost încheiate peste 10.500 de contracte de asigurare socială. Cei mai dornici să îşi recupereze anii pierduţi au fost bucureştenii.
Asta înseamnă peste 6.000 de ani vechime cumpăraţi doar de locuitorii din Capitală. 

Mai multe articole despre:
pensie vechime în muncă