MENIU

A 5-a duminică de proteste. 10.000 de oameni au ieşit în stradă: "Justiţie! Nu corupţie"

Proteste duminică

România au ieşit din nou în stradă, pentru a cincea duminică de proteste consecutivă. Oamenii au scandat lozinci împotriva Guvernului, a Parlamentului şi a PSD, spunând că s-au săturat de hoţie şi că vor ca CCR să fie depolitizată. În jurul orei 19:30, protestarii au plecat în marş către Palatul Parlamentului, ajungând la Casa Poporului după două ore de mers pe jos prin centrul Capitalei. Protestarii au trecut şi prin faţa DNA, unde au strigat:  "Justiţie, NU corupţie!" şi "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta". Ulterior, aceştia s-au reîntors în Piaţa Victoriei. Proteste au fost  şi alte oraşe ale ţării, oamenii ieşind în stradă şi în Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Oradea, Braşov, Arad, Galaţi şi Vâlcea. Românii au protestat şi în diaporă, la Paris, Viena, Londra şi Dusseldorf.

Nu mai puţin de 10.000 de oameni au protestat duminică seara în Bucureşti, potrivit estimărilor Realitatea TV. Protestarii s-au strâns în Piaţa Victoriei şi au plecat în marş către Palatul Parlamentului şi sediul Curţii Constituţionale. Ei s-au oprit şi au scandat în faţa DNA, în Piaţa Universităţii, unde au adus un omagiu românilor care au murit în '89, precum şi în faţa Ministerului Justiţiei. 

Oamenii s-au reîntors, în jurul orei 23:00, în Piaţa Victoriei. O mare parte dintre ei au plecat spre case, spunând însă că vor continua să iasă în stradă şi zilele următoare. S-a scandat: "PSD, ciuma roşie", "Justiţie, nu corupţie", "Demisia" şi "Dna, nu uita, noi suntem de partea ta".  

Redăm, mai jos, livetext-ul protestelor de duminică seara, 5 martie:

La ora 22:45, oamenii mergeau în marş pe Bulevadul Magheru, îndreptându-se către Piaţa Victoriei. 

În jur de 10.000 de oameni protestează, în jurul orei 22:00, pe străzile Bucureştiului. Oamenii au trecut şi prin faţa DNA, unde au strigat: "Justiţie, NU corupţie!" şi "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta".

În faţa Parlamentului oamenii au strigat: "Asta e casa mea".

Moment emoţionat în Piaţa Universităţii. Ce au făcut protestarii te va lăsa fără cuvinte

Când au trecut prin faţa Ministerului Justiţiei, oameni au strigat: "RUŞINE".

Protestarii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei au ajuns în faţa Parlamentului, în jurul orei 21:30. Numărul lor a crescut la 5.000. 

Se strigă: "Parlament de hoţi, la puşcărie toţi!"

La ora 21:00, oamenii au ajuns în Piaţa Unirii. Protestarii şi-au aprins lanternele telefoanelor, aşa cum au făcut şi la protestele din Piaţa Victoriei. Oamenii cer întărirea DNA şi depolitizarea CCR. 

Când au trecut prin Piaţa Universităţii, oamenii s-au pus în genunchi şi au purtat un moment de reculegere pentru românii care şi-au pierdut viaţa la Revoluţia din '98. Oamenii spun că nu se pot compara cu acei eroi, însă că îşi fac şi ei acum datoria faţă de România.

Oamenii strigă: "Demisia", "Hoţii", "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta", "PSD, ciuma roşie", "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă".

Circulaţia pe bulevardul Magheru este blocată pe sensul spre Piaţa Unirii.

La ora 20:40, numărul celor care protestează a depăşit 4.000 de persoane. Oameni scandează împotriva Curţii Constituţionale.

La ora 20:00, numărul celor care protestează a ajuns la peste 3.000 de persoane.

"În seara asta s-a ieşit în stradă pentru va vocea străzii să fie auzită. Susţinem statul de drept. Cei care sunt acum la butoane nu ţin cont de dorinţa străzii şi merg în continuare cu placa devenită clasică", a afirmat unul dintre protestarii.

O altă persoană care protestează spune că nu trebuie ca Guvernul să se schimbe: "trebuie să ne schimbăm toţi, fiecare dintre noi". "Politicienii trebuie să se axeze pe corectitudine, cinste şi onestitate", a completat aceasta.

În jurul orei 19:30, protestarii au plecat în marş către Palatul Parlamentului. Numărul celor care protestează a ajuns la 2.500 de persoane.

Circulaţia rutieră este blocată pe bulevardul Lascăr Catargiu, pe sensul dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană.

Numărul celor care protestează a depăşit 1.000 de persoane, în jurul orei 19:00. Oamenii continuă să vină în Piaţa Victoriei, urmând ca ei să plece către Casa Poporului, făcând un popas în Piaţa Universităţii, în faţa DNA şi după aceea în faţa sediului CCR, aflat în proximitatea Palatului Parlamentului.

Oamenii strigă: "PSD, ciuma roşie"

"Dorim să se termine cu hoţia. Vrem ca toţi oamenii să fie egali în faţa legii...Curtea Constituţională să fie depolitizată, CSM să fie depolitizat", a precizat, pentru Realitatea TV, unul dintre protestari. 

La ora 18:00, deja în Piaţa Victoriei se aflau câteva zeci de persoane.

După ce au recompus steagul României cu ajutorul telefoanelor mobile, și apoi pe cel al Uniunii Europene, acum românii ies în stradă să apere DNA şi să critice Curtea Constituţională. Mii de persoane au confirmat că vor participa la protestul care, de această dată, va fi în mişcare. Din Piaţa Victoriei, oamenii vor pleca în marş spre clădirea Parlamentului, care este şi sediul Curţii Constituţionale a României. Cei care susţin acest miting pe reţelele de socializare spun că vor să apere DNA, instituţie care a fost criticată de CCR pentru că şi-ar fi permis să ancheteze modul cum şi-a făcut loc în viaţa românilor Ordonanţa de Urgenţă 13. 

Cum sună anunțul postat de organizatori:

Update : Facem o vizita de sustinere la DNA

Duminica 5 martie - Marș pentru instituții independente - de la Guvern la Parlament.

Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă.

Vrem demisia Guvernului

Vrem demisia lui Dragnea si Tariceanu