MENIU

Românii din diaspora: Politicienii doar ne dezbină și ne folosesc în scop electoral

Președintele Asociației Românilor din Italia, Eugen Terteleac, a declarat, joi, la lucrările Universității de Vara de la Izvoru Mureșului, că politicienii români vin în Italia și fac tot posibilul să "bage zâzanie" între asociații, folosind tactica "divide et impera" și, totodată, exportă scandalul din România, fapt care creează mari probleme comunității românești. Terteleac a sustinut că, din cauza acestor probleme de dezbinare, comunitatea românească "este văzută foarte rău de autoritățile statului italian". 

Terteleac a explicat că parlamentarii vin în diaspora, vizitează asociațiile și, într-un cadru privat cu conducerea uneia dintre ele, "le vorbește de rău pe celelalte asociații", apoi încearcă să le afilieze politic. Ulterior, încep luptele politice între aceste asociații, care inițial s-au născut pentru a se ocupa de menținerea tradițiilor și identității românilor, informează HotNews.ro.

În opinia acestuia, diaspora ar trebui să-și propună propriii candidați pentru alegerile parlamentare. 

La rândul său, președintele Federației Asociațiilor Românești din Europa, Daniel Tecu, a declarat că "diaspora este măcinată de partidele din România, care vin și dezbină comunitățile românești cu interesul de a le folosi votul, după care efectiv uită de problemele pe care ei le au". 

În acest sens, Tecu a explicat că politicienii din România și partidele politice au interes în diaspora doar în momentul în care se apropie alegerile. 

"Ne vizitează, ne cer votul, după care se întorc și uită de problemele noastre. Este adevărat că, după ce ajung la guvernare, pentru ca să poată folosi banii din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sau alte instituții, își creează asociații pe perioada în care ei guvernează, ca să poată folosi banii. Că nu au interesul să finanțeze asociații care sunt acolo, de ani de zile, care fac proiecte serioase și sănătoase, ci au interesul să-și creeze asociații prin care să își scurgă banii de la instituția pe care o conduc", a susținut Daniel Tecu. 

Cei doi reprezentanți ai românilor din diaspora susțin că, la alegerile din 2016, românii din diaspora ar trebui să voteze prin corespondență sau electronic, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, cu siguranță numărul secțiilor va fi mai mare, iar românii vor ieși la vot.