MENIU

România - prima ţară care ratifică noile acorduri UE cu Moldova, Ucraina și Georgia

România - prima ţară care ratifică noile acorduri UE cu Moldvoa, Ucraina și Georgia

Guvernul a aprobat acordurile de asociere cu UE a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, premierul Victor Ponta afirmând că vrea ca România să fie prima ţară care ratifică aceste acorduri şi atenţionând că Moldova va fi supusă unor presiuni din partea Rusiei pentru faptul că asemnat acest acord.

Guvernul a aprobat documentele sâmbătă, în şedinţă specială, prin proiecte de legi care vor fi transmise Parlamentului spre a fi adoptate săptămâna viitoare, în sesiune extraordinară.

Ponta a precizat că a discutat cu premierul moldovean, Iurie Leancă, acesta informându-l că Guvernul de la Chişinău s-a reunit tot sâmbătă dimineaţa, pentru propriile proceduri aferente acestui acord.

"Din punctul meu de vedere, în special Moldova va avea o perioadă de presiuni din partea Rusiei pentru faptul că a semnat acest acord şi eu cred că prima ţară care are datoria să facă, nu să dea din gură, să vorbească, cum s-a întâmplat zece ani, vorbe goale, ci chiar să facă ceva este România", a spus Ponta.

El a cerut miniştrilor ca, în urmtoarele săptămâni, să intensifice procedurile de aprobare a acordurilor bilaterale cu Moldova pentru domeniile pe care le gestionează.
Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat, vineri, acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia, relatează AFP.
"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Pentru Republica Moldova, "opţiunea integrării europene este definitivă (...). Vrem să devenim parte integrantă a familiei europene", a declarat premierul Iurie Leancă. Dar "vom fi supuşi unor presiuni foarte puternice", a avertizat el, referindu-se la regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

"Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă", proclamată în 1991, a declarat PEtro Poroşenko. "Evoluţiile istorice sunt inevitabile", a adăugat el, subliniind că acordul se aplică "întregii Ucraine, inclusiv Crimeei".

Van Rompuy a declarat că "nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva", a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Poroşenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizează în principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina şi statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnată în martie de către premierul Arseni Iaţeniuk.

Semnarea documentului a fost prevăzută iniţial în noiembrie 2013, dar fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit şi a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obţine un ajutor economic. Această decizie a antrenat mişcarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi insurecţia separatistă prorusă din estul ţării.

Rusia a avertizat săptămâna aceasta că va adopta "măsuri de protecţie", în cazul în care se va dovedi că Acordul de Asociere dăunează economiei ruse. UE afirmă că Rusia are numai de câştigat de pe urma modernizării economiilor vecinilor săi.