MENIU

Robert Turcescu: "Victor Ponta nu mai e premier în acest moment". Ce a declanşat declinul

Jurnalistul Robert Turcescu a vorbit, la emisiunea lui Rareş Bogdan, Jocuri de Putere de la Realitatea TV, despre vacanţa premierului în Caraibe şi efectul pe care ultimii ani l-au avut asupra carierei politice a acestuia.

Robert Turcescu şi-a amintit care a fost momentul în care a început să îi urmărească evoluţia politică a lui Victor Ponta, explicând şi de unde a venit declinul omului politic, jurnalistul explicând că acesta a fost împins de la spate de oamenii cu influenţă din apropierea sa.  

"În urmă cu aproximativ 10 ani, am fost convins de Cozmin Guşă să îl invit pe Victor Ponta la emisiunea de la Realitatea TV. Cozmin Guşă era obsedat cu ideea unei alte generaţii, din care făcea parte şi Victor Ponta. El spunea, la vremea aceea: "Nu te-ai săturat de Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc?". O lungă perioadă de timp m-am uitat cu admiraţie şi cu interes la evoluţia politică a lui Victor Ponta.

După care ceva s-a întâmplat cu el, la nivelul anilor 2009 a început declinul său. Nu vreau să spun că i s-au arătat fantome din trecut, dar în momentul devoalării plagiatului, atunci s-a destabilizat el complet.

Au fost în jurul lui oameni care au simţit momentul lui de slăbiciune şi i-au spus: "Victore, te salvăm noi". "Vrei televiziune, o să ai platformă la Antena 3". "Vrei să nu depună nimeni plângere pentru plagiat, o să avem noi grijă". Nu era vorba de plagiat, ci de furt, omul ajunsese prim ministru.

Vă mai amintiţi cât îl înjura Mircea Badea? Ei, după un anumit timp Ponta a devenit un personaj comod, invitat acolo.

După momentul ăla, când Ponta a fost ajutat, oamenii i-au cerut să îi ajute şi el la rândul lor.

A venit un alt moment, anul trecut, când s-ar fi putut salva ieşind din cursă. Eu cred cu tărie că nu a vrut să candideze la preşedinţie. Probabil i s-a spus: nu poţi să te retragi, avem nevoie de  plăţi, de contracte.

Victor Ponta a fost plecat şi prizonier de anul trecut. Şi a încercat să facă anumite măsuri populiste, cu tot felul de idei

El caută cu disperare varianta în care să plece, ar demisiona de acolo, din Caraibe, dacă ar putea, dar ar vrea să aibă o ieşire cu alură de erou...să spună că a încercat să ofere Codul Fiscal, dar că el nu a reuşit să îl ducă la bun sfârşit pentru că a fost împiedicat", concluzionează jurnalistul. 

În privinţa viitorului politic al lui Ponta, Robert Turcescu a explicat:

"Acum nu se mai poate reinventa Victor Ponta. Nu a guvernat nimic, a fost captivul unor idei, unor personaje, s-a îndrăgostit de propria persoană, oamenii l-au înconjurat şi l-au slăvit...Gestul făcut astăzi, de plecat în Caraibe, când el în urmă cu puţin timp ne-a spus că se simte atât de rău încât nu poate veni în ţară după operaţie...şi el ne anunţă apoi că pleacă, bine mersi, în concediu.

El ne spune că dacă are o agendă personală, ca atunci când a plecat în Dubai, când noi credeam că Ponta plânge în birou că a pierdut alegerile. Anul trecut, când în Apuseni câţiva oameni mureau îngheţaţi pe munte, el era într-o cârciumă, fără nicio problemă.

Faptul că pleacă în croazieră acum arată că nu îi pasă. Când îţi asumi o funcţie, nu mai eşti fitecine, nu îţi mai poţi să faci ce vrei", mai spune acesta.

Turcescu nu mai vede nicio posibilitate ca Victor Ponta să aibă o revenire, jurnalistul explicând că, în acest moment "Ponta nu mai e premier":

"Când cu preşedintele României nu mai ai nicio comunicare, când se face CSAT după ce pleacă primul ministru în vacanţă...Victor Ponta nu mai este premier în acest moment, doar atât mai urmăreşte, poate l-a şi rugat pe Oprea...."Scoate-mă frumos, Gabi, să nu arăt aşa urât în povestea asta".