MENIU

Roata panoramică din Sectorul lui Onțanu, inaugurată cu un concert electoral deși nu e gata

Pe 29 mai, Primăria Sectorului 2, condusă până pe 5 iunie de Mihai Mugur Toader, moștenitorul mandatului lui Neculai Onțanu, aflat în arest preventiv din martie pentru luare de mită, a organizat un concert pop-rock cu vedete cunoscute din lumea muzicală românească (vezi afiș).

Pentru concert, Primăria a scos în prag de alegeri nu mai puțin de 100.000 de euro, potrivit informațiilor deținute de Realitatea. Motivul pentru care, chipurile, a fost organizat evenimentul: inaugurarea roatei panoramice din Parcul Tei, un proiect de peste 60 mil. lei, care însă nu este gata (vezi foto).

Roata panoramică având înălțimea unui bloc de 20 de etaje face parte din proiectul Parcului de Agrement Tei început în 2014 de Onțanu. Alături de o roată mică (16 m), un carusel, un roller coaster și alte atracții, parcul recreativ este un proiect megalomanic de peste 64 de milioane de euro, din care primăria sectorului 2 ar urma să achite peste 40 mil. euro, restul fiind suportat de guvern (1,5 mil. euro) și din fonduri europene (cca 18 mil. euro). Dar din cauza întârzierilor, cel mai probabil fondurile europene vor fi pierdute, astfel că și suma respectivă va fi achitată tot de primărie.

Într-un sector-campion la blocuri nereabilitate termic, măcinat de mafia retrocedărilor, lipsit de locuri de parcare și infrastructură critică, oportunitatea investiției moștenite de la Onțanu și pe care Toader vrea să o ducă la bun sfârșit, este greu de înțeles în altă cheie decât cea electorală.

Toader este fratele deputatului Rodica Nassar, șefa organizației PSD sector 2 și un foarte influent, deși discret, membru al PSD încă de pe vremea guvernării Năstase-lliescu. Legăturile de familie și de business dintre familia Nassar și Neculai Onțanu sunt puternice: baronul apropiat de fostul lider al UNPR, Gabriel Oprea, i-a botezat cele două fete ale deputatului Nassar iar, în schimb, familia Nassar a nășit-o la cununie pe fiică lui Onțanu. Cu spriinul din culise al lui Onțanu, aceasta a fost aleasă parlamentar în sectorul 2 din Capitală în anii 2000, 2004, 2008 și 2012. Practic, Toader este împins acum de Nassar și Onțanu pentru a păstra sectorul 2 în mâinile PSD.

În mod ironic, o zonă a parcului de agrement, botezată "Casa Groazei", este amplasată în nord-vestul parcului, exact unde a fost găsit Ionuț Anghel, copilul de 4 ani ucis de câini. Proprietarul terenului a fost chiar astăzi, 12 mai, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în schimb Administrația Domeniului Public s-a ales doar cu o amendă penală de 300.000 de lei.

Dincolo de risipirea banului public pe proiecte inoportune, parcul de agrement a fost în centrul unui scandal între autorități și locuitorii din zonă care nu-și doresc acest proiect. În 2015, la cererea cetăţenilor din vecinătatea parcului, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco Civică au solicitat Tribunalului Bucureşti suspendarea celor trei acte administrative necesare începerii construcției parcului. Iar prin sentinţa civilă nr. 8174/18.11.2015,Tribunalul Bucureşti a suspendat cele trei acte. Cu toate acestea, lucrările au continuat. Astfel, parcul va include o roată panoramică imensă de înălțimea unui bloc de 20 de etaje.

Mai multe articole despre:
Onţanu sector 2 roată panoramică