MENIU

RISE PROJECT: Liderii UDMR vânează pădurile statului

<p>Mai mulți politicieni din UDMR forțează preluarea unei păduri uriașe de la stat printr-un obscur ONG</p>

Mai mulți politicieni din UDMR forțează preluarea unei păduri uriașe de la stat printr-un obscur ONG. De-a lungul anilor, demnitarii și consilierii asociației s-au folosit de pârghiile parlamentare și administrative în interesul propriei organizații. Miza afacerii: 50 de milioane de euro, arată o investigaţie a Rise Project.

O pădure a statului cu o suprafață de douăzeci de ori mai mare decât Municipiul Miercurea Ciuc a devenit ținta unor politicieni din UDMR într-un complicat proces de retrocedare. O asociație privată revendică 21.000 de hectare ale unei foste regii a statului de dinainte de comunism doar pentru că îi poartă numele: “Bunurile Private Ciuc”.  ONG-ul a demarat anul trecut un alt proces pentru pădure după ce în ultimii paisprezece ani demersurile lor s-au blocat în mai multe instanțe judecătorești.

Asociația privată care revendică pădurea a fost înființată în anul 2000 de către doi secui.

Ei s-au ocupat doar de înființarea asociației, cedând-o apoi lui Raduly Kalman Robert, fost deputat UDMR și actualul primar al Municipiului Miercurea Ciuc, și lui Hajdu Gabor, fost ministru al Sănătății în Guvernul Radu Vasile.

Sediul asociației a fost plasat în clădirea organizației locale a UDMR din Miercurea Ciuc. Tot acolo își mai au birourile și senatorii UDMR Tanczos Barna și Korodi Attila (actualul ministru al mediului) – ambii implicați în ultimii doi ani în asociația privată.

Membrii fondatori au pretins la înființare că Asociația „Bunurile Private din Ciuc” este continuatoarea unei foste regii de stat care a funcționat înainte de comunism sub același nume și că, prin urmare, pădurea le revine de drept. Ei nu aveau însă un titlu de proprietate, deși legea le impunea ca înainte de înființare să prezinte și documentele care să le certifice dreptul asupra terenurilor forestiere. Pentru acest motiv, instanțele le-au respins până acum solicitările.

Primarul Raduly Kalman Robert nu a putut fi contactat. În schimb, fostul ministru Hajdu Gabor ne-a spus: „Noi am înființat proprietarul pădurilor, nu am fi avut dreptul să înființăm administratorul patrimoniului Bunurilor Private din Ciuc și toate demersurile pe care le-am făcut sunt legale”.  Statutul ONG-ului pe care l-a condus îl contrazice. Activitatea principală asociației a fost încă de la început “administrarea fondului forestier al asociației”.

Citeşte mai mult pe Rise Project.

Mai multe articole despre:
UDMR păduri ONG rise project