Revoltă la Ministerul Justiţiei, împotriva lui Florin Iordache. Ce ar fi făcut funcţionarii
Încep să apară din ce în ce mai multe informaţii. Ministrul Florin Iordache și oamenii săi ar fi făcut presiuni asupra unor funcționari din minister pentru a șterge cele șase note care conțineau obiecțiuni împotriva proiectelor legislative de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală (OUG 13/2017), precum și împotriva textului de grațiere colectivă, scrie România Liberă.
Modul în care au fost elaborate și aprobate actele normative fac în prezent obiectul unei anchete la DNA, în urma unei plângeri depuse de Mihai Polițeanu, Elena Ghioc și Răzvan Patachi, de la Asociația Inițiativa România.
Ce ar conține cele șase note de obiecțiuni
La proiectul Ordonanței de modificare a Codurilor Penale, obiecțiunile făcute de specialiștii Ministerului Justiției în șase note scrise s-ar fi referit la faptul că nu se motivează urgența, că textul normativ propus modifică și alte texte decât cele cerute de deciziile Curții Constituționale a României, că ar încuraja abuzul în serviciu, că ar dezincrimina și alte fapte, că ar fi periclitat începerea urmăririi penale pentru fapte cu violență, chiar pentru acte de terorism, potrivit surselor „România liberă“.
De asemenea, specialiștii din instituție ar fi scris că textele propuse protejează de incriminare anumite categorii sociale și că nu au caracter general, nerespectându-se art. 16 din Constituție (toți cetățenii sunt egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminări). Textul de lege destinat grațierii colective ar fi fost criticat de funcționarii din minister deoarece nu și-ar fi atins scopul decongestionării penitenciarelor prin grațierea pedepselor date cu suspendare sau a amenzilor penale, au precizat sursele RL.
De asemenea, criticile s-ar fi referit la faptul că pedepsele grațiate erau prea mari, iar pentru înjumătățirea pedepselor nu s-ar fi făcut pe criterii clare, permițând eliberarea infractorilor periculoși sau pentru crime împotriva umanității. Una din note se referea special la faptul că ordonanțele nu pot fi aprobate și publicate în Monitorul Oficial fără avizul
Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Florin Iordache ar fi urlat la funcționari să desființeze respectiva precizare. Formulările noastre nu sunt citate din notele de observații, ci sunt notițe luate în timpul discuțiilor cu sursele noastre. Deși am cerut în scris respectivele documente de la Ministerul Justiției, acte care nu ar trebui să fie secrete pentru o ordonanță publică, nu am primit răspuns.