MENIU

RELIGIA, PROBLEMĂ în confruntarea pentru Cotroceni. "Faptul că Iohannis nu este ortodox e HANDICAP"

Klaus Iohannis

Să fie român şi patriot. Acestea ar fi primele două cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească viitorul preşedinte al României pentru a fi pe placul alegătorilor, potrivit unui studiu al Institutului Avangarde, care a realizat o cercetare sociologică tip focus. Românii intervievaţi au mai, adăugat, în ordine, că viitorul şef al statului trebuie să fie creştin ortodox, familist, european şi să nu fi avut probleme cu Justiţia. Nu în ultimul rând, ar trebui să lupte împotriva corupţiei. Dintre toate, religia ar putea reprezenta o adevărată provocare în lupta pentru Cotroceni.

Sociologul Vasile Dâncu apreciază pe blogul său că denumirea de Alianța Creștin Liberală (PNL-PDL) este o greșeală.

„Aduce în lumină o vulnerabilitate a candidatului, faptul că nu este ortodox. Victor Ponta nu va scăpa momentul și va aduce Biserica Ortodoxă la luptă politică, o luptă (inegală) între o Stângă ortodoxă și o Dreaptă creștin democrată. Challengerul Iohannis, în loc să pună întrebări esențiale lui Ponta, va trebui să se justifice, să dea asigurări Bisericii Ortodoxe că nu o va deranja ca biserică națională. Dacă se făcea o analiză atentă nu s-ar mai fi adăugat o vulnerabilitate unui candidat care este minoritar etnic; chiar dacă nu va avea un efect distrugător, ea poate măcina un candidat.”

„Explicația dată de Vasile Blaga, despre faptul că este eticheta generală pentru că suntem creștini, nu ține”, crede Dâncu. „Ea este valabilă doar acolo unde creștinii se confruntă cu musulmanii sau alte religii”.

Bulai: „Faptul că nu este ortodox este un handicap sever”

Faptul că Iohannis este etnic german și nu este ortodox reprezintă un mare dezavantaj, a declarat pentru ziare.com sociologul Alfred Bulai, explicând că președinția României este o funcție de „reprezentare națională”. „E evident că simpatia pentru germani mai există cât de cât în România, dar, atenție, în anumite zone și la anumite categorii sociale! Faptul că nu este ortodox e un handicap sever evident, pentru că nu toată lumea, dar o parte a populației din România va avea o problemă cu asta”, declară el. Bulai mai spune că probabil „Biserica Ortodoxă Română va face chiar campanie împotriva lui Iohannis; sigur, nu la televizor, ci prin preoți, la țară”. „Nu o să vedeți poziții oficiale ale Patriarhiei sau ale demnitarilor religioși la nivel înalt, dar la nivel local nu aveți de unde ști ce fac preoții”, a spus el, citat de EVZ.ro.