MENIU

Relaţiile dintre România şi SUA, în anii comunismului. Dezvăluirile fostului ambasador român

Academicianul Mircea Malița a fost invitatul din această săptămână al emisiunii Ambasador România. Fostul diplomat a vorbit despre relaţia România-SUA în anii 80 şi cum a ajuns Ceauşescu de două ori pe pământ american.

Mircea Malița, omul care a iniţiat dialogul cu Statele Unite ale Americii în vremea comunismului, a explicat la emisiunea Ambasador România cum a preluat puterea Elena Ceauşescu şi ce a însemnat acest lucru în relaţiile externe.

Mircea Maliţa: "Fusese o crestere formidabila a influenţei lui Elena Ceauşescu care aproape preluase conducerea statului, il conducea pe el si atunci conducea tot, isi facuse cabinetul numarul 2, spunea sa nu il indispunem pe tovarasul pt ca este foarte bolnav, spunea "veniti la mine cu hartiile si va spun eu care i le dam si care nu". Ea nu pricepea o iota, introduce o lege a ei, sa plateasca toti care pleaca costul scolilor care le-au facut in Romania, ori asta era impotriva sistemului international – ea a ramas ca o fiara ranita.

Când s-au stricat relaţiile dintre Ceauşescu şi SUA?

"Chestiunea din ce in ce mai dezbatuta si criticata a respectului nostru pt drepturile omului, se considera ca incalcam aceste drepturi, ca nu dam drumul la lumea vrea sa plece, existau familii care voiau sa se uneasca, s-a deschis putin poarta si mai ales pentru cei mai interesati care erau familiile evreiesti", a explicat Maliţa.

Mircea Maliţa este matematician, eseist, academician, profesor universitar şi a deţinut funcţia de ambasador în SUA în anii 1982-1985.

Mai multe articole despre:
România SUA AMBASADOR ROMÂNIA mircea maliţa