MENIU

Reacția USR, după raportul MCV: ”Din punct de vedere al Comisiei Europene, anul este pierdut”

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că raportul privind MCV publicat miercuri arată că, din punctul de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost unul pierdut pentru România.

"Dacă ar fi să privim în termeni de așteptăm rezultatul analizelor medicale, iată că primim niște analize pozitive din punct de vedere medical, negative din punct de vedere a ceea ce înseamnă Justiția în România. Vedem cum Comisia Europeană nu face decât să confirme ceea ce USR a spus în declarațiile și în pozițiile sale din ultimele săptămâni — faptul că numirile procurorilor sau modificarea mecanismului de numire a procurorilor trebuie făcută după consultarea Comisiei de la Veneția și vedem că această îngrijorare este verbalizată expres în raportul Comisiei. Este un raport care nu face decât să ne arate, și ăsta e poate lucrul cel mai grav, că, din punct de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost un an pierdut. Se vorbește în mod expres despre pierderea vitezei pentru reformele Justiției care păreau că merg într-o direcție bună", a spus Barna, la Palatul Parlamentului, anunță Agerpres.

El a adăugat că raportul anterior vorbea despre lucrurile pozitive pe care România le face și despre faptul că e aproape de ridicarea MCV, în schimb cel actual arată că țara noastră "a făcut pași înapoi".

"Raportul acesta ne arată neechivoc că România a făcut pași înapoi, guvernarea PSD agresează Justiția și vedem în termeni diplomatici acest mesaj este transmis foarte clar Guvernului PSD — modalitatea prin care se încearcă realizarea de pași înapoi nu va fi acceptată de către Comisia Europeană și, din acest punct de vedere, avem un raport negativ. Avem un raport care arată că, pentru România, MCV este un mecanism necesar și va continua să existe, concluziile acestea fiind susținute neechivoc de USR", a conchis Barna.