Reacția MAE de la București după rechemarea ambasadorului palestinian
Ministerul Afacerilor Externe ia notă de rechemarea ambasadorului palestinian și asigură că susține procesul de pace în Orientul Mijlociu, cu soluția celor două state.
”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de decizia autorităților de la Ramallah de a-și chema pentru consultări ambasadorul de la București.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că uzanțele diplomatice prevăd posibilitatea chemării unui ambasador pentru consultări.
MAE menționează că, la acest moment, este nevoie mai mult decât oricând de un dialog politic susținut, inclusiv prin intermediul reprezentanțelor diplomatice, și de intensificarea contactelor diplomatice, în sprijinul unei abordări constructive în ceea ce privește problematica israeliano-palestiniană.
MAE subliniază necesitatea evitării oricăror acțiuni care ar putea să compromită procesul de pace. Totodată, MAE reiterează poziția principială a României privind soluția existenței celor două state, Israel și Palestina, care să conviețuiască în pace și securitate”, a precizat un comunicat al MAE de la București.
Autoritatea Palestiniană trimite un mesaj diplomatic negativ României, rechemând ambasadorul de la București. Decizia vine în semn de răspuns la poziția țării noastre pe tema mutării ambasadei SUA la Ierusalim.
Ambasadorul Palestinei în România, Excelenţa Sa Fuad Kokaly, a fost rechemat miercuri dimineaţa la Ramallah pentru consultări, informează ambasada statului Palestina în România, potrivit Agerpres.
Ambasadorul Fuad Kokaly va părăsi România miercuri seară, potrivit sursei citate.
Autoritatea palestiniană a anunțat miercuri și rechemarea ambasadorilor din Austria, Ungaria și Cehia, care au trimis reprezentanţi la ceremonia israeliano-americană de deschiderea a Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, a anunțat Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene, relatează AFP.
Reprezentanții celor patru țări UE au luat parte la ceremonia cu delegația SUA la Ministerul israelian de Externe duminică, cu o zi înainte de inaugurarea Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.
Decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și de a transfera ambasada SUA, instalată anterior în Tel Aviv, a ofensat palestinienii.
Forţe israeliene au ucis luni aproape 60 de manifestanţi palestinieni şi au rănit alţi aproximativ 2.500, de-a lungul frontierei dintre Fâşia Gaza, în timpul unor proteste față de inaugurarea la Ierusalim a Ambasadei Statelor Unite în Israel.