Reacția lui Severin, după condamnare: Hotărârea este monstroasă. Voi lupta până la capăt!
Europarlamentatul Adrin Severin a reacționat pe Facebook, după ce ÎCCJ a decis, în primă instanţă, condamnarea sa la trei ani și trei luni de închisoare cu executare în scandalul "Sunday Times", fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență.
"Acum câteva minute am aflat din presă, întrucât nu s-a comunicat nimic oficial, că ÎCCJ a hotărât condamnarea mea în scandalul "Sunday Times". Aceasta în ciuda faptului că în dosar nimic nu susține o asemenea concluzie. Nu cunosc încă argumentele pe care se întemeiază ea și le voi comenta atunci când le voi afla.
Consider că hotărârea este monstroasă nu doar în raport cu nevinovăția mea dovedită și pe care o susțin cu tărie în continuare dar și în raport cu ceea ce este de așteptat ca niște judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei rușini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară.
Voi face apel și voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe lașitatea mea", scrie Adrian Severin.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-au condamnat marți, 23 februrarie, la 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare pe europarlamentarul Adrian Severin, acuzat de luare de mită și trafic de influență în dosarul "Mită în Parlamentul European", potrivit Realitatea TV. Decizia nu este definitivă.
Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de DNA. Severin e acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.
Potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin, în calitate de membru în Parlamentul European, a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, pe de altă parte. La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.
"În contextul discuţiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane", se arată într-un comunicat remis, miercuri, de DNA.
"În ceea ce privește suspiciunea săvârșirii, de către Severin Adrian, alături de alte persoane, a unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetările continuă într-un dosar separat, disjuns din prezenta cauză", se mai arată în comunicat.