Rareș Bogdan: Ungaria este un exemplu în soluționarea crizei creditelor în franci elvețieni
Realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, Rareș Bogdan, a declarat, vineri seară, la Prime Time News, că "Ungaria e un exemplu pentru ceea ce trebuie făcut, acum, în România", cu privire la criza creditelor în franci elveţieni, subliniind că "decizia" se află la Guvern și la Parlament, în această chestiune, și nu la BNR, care nu deține "niciun fel de instrument direct pentru a rezolva această problemă".
"Sunt de notat toate aceste întâlniri și eforturi pe care le fac ministrul Finanțelor și guvernatorul BNR, numai că, de data asta, problema este ușor diferită. În primul rând, trebuie spus că BNR nu are niciun fel de instrument direct pentru a rezolva această problemă. Problema nu este la Mugur Isărescu sau la Consiliul BNR, în acest moment. Decizia se află la două instituții: una aflată într-o scădere de popularitate, cealaltă, într-o 'Groapă a Marianelor' la popularitate, mă refer la Guvern și la Parlament. Au existat inițiative legislative care nu au fost luate în considerare sau care au fost respinse atât de plenul Camerei, cât și de cel al Senatului, și de Comisiile Buget, Finanțe din cele două Camere ale Parlamentului României", a afirmat Rareș Bogdan.
În acest context, Rareș Bogdan a dat exemplul Ungariei, în modul de soluționare a unei crize asemănătoare, afirmând, totodată, că în cazul României, "lucrurile ar trebui făcute de urgență, printr-o ședință a Guvernului de mâine sau, cel târziu, luni".
"Lucrurile sunt simple. De data asta, trebuie spus că, așa cum la autostrăzi, Ungaria e un exemplu, nu și la ceea ce înseamnă libertăți de exprimare și presă, Ungaria e un exemplu pentru ceea ce trebuie făcut, acum, în România. Lucrurile ar trebui făcute de urgență, printr-o ședință a Guvernului de mâine sau, cel târziu, luni, domnul Ponta și miniștrii domniei sale trebuie să își asume să limiteze expunerea tuturor celor care au luat credite printr-o Ordonanță de Urgență. Asta a făcut, în Ungaria, premierul Vicktor Orban și a scăzut, practic, au redus cu 25 la sută valoarea creditelor pe care le mai datorau, în momentul respectiv, cei care luaseră credite. În România, trebuie spus, până în 5 la sută din totalul creditelor luate sunt în franci elvețieni, iar, în Ungaria, era o expunere de 60 la sută în piață", a explicat Rareș Bogdan.
Cu toate acestea, jurnalistul a afirmat că în Ungaria au existat, spre deosebire de România, "niște situații ușor diferite".
"În Ungaria, spre deosebire de România, există, au existat niște situații usor diferite. Au împrumutat franci elvețieni și autorități publice locale sau regionale. A existat și o componentă în expunerea de 60 la sută din totalul creditării, undeva, la 12 la sută, pe autorități publice locale și atunci, intervenția statului a fost mult mai ușoară pentru a rezolva această problemă", a mai spus realizatorul emisiunii Jocuri de Putere.
În opinia jurnalistului, "statul are o vină foarte mare că nu i-a informat pe acești oameni, atunci când au contractat, nu li s-a spus care este valoarea riscului".
"Sau avem o decizie a Parlamentului sau avem o ședință de urgență a Guvernului României și o asumare a domnului Ponta, luni dimineata, a acestei probleme. Sunt cinci bănci care au acordat aceste credite în franci elvețieni: OTP Bank, Piraeus, Volksbank, Raiffeisen, și Bancpost. Cea mai fericită situație se află în cadrul Volfsbank, pentru că acolo fiind o preluare de către Banca Transilvania, o parte din probleme sunt pe punctul de a se rezolva, prin asumarea de către Banca Transilvania a acestei tranzacții cu Volfsbank. Vorbim de 75.000 de credite, de o afectare a aproximativ 350.000 de oameni. Trebuie spus că, în momentul acesta, din cauza faptului că banca Elveției a dat dumul la curs și practic, francul elvețian a devenit monedă de refugiu, o monedă foarte sigură și francul a luat-o razna atât față de dolar, cât și față de euro, respectiv față de leu, România, deci Guvernul României trebuie să își asume asta. Statul are o vină foarte mare că nu i-a informat pe acești oameni, atunci când au contractat, nu li s-a spus care este valoarea riscului", a declarat Rareș Bogdan.