MENIU

Rareș Bogdan: Mineriada e o rană deschisă pentru acest popor și nu poate să rămână așa

Realizatorul emisiunii "Jocuri de Putere", Rareș Bogdan, a declarat, miercuri, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea "Oameni și Fapte", că aștepta de multă vreme redeschiderea dosarului Mineriadei și audierea fostului șef de stat, Ion Iliescu și fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu, iar faptul că se întâmplă arată o 'normalizarea a României'. În viziunea sa, mineriada din 13 - 15 iunie 1990 a reprezentat "una dintre marile palme date acestui popor", iar Ion Iliescu și Virgil Măgureanu au o responsabilitate uriașă pentru ce s-a întâmplat atunci.

"Eu aștept asta de foarte mult timp, sunt unul din tinerii adolescenți, de atunci, care am trăit cu imaginea acelor zile, o imagine absolut terifiantă, care am prins România cu mulți mulți ani în spate și care ne-a plasat într-o zonă a țărilor gri. Cred că e mai mult decât bine în momentul ăsta. Sunt șocat că se întâmplă atât de târziu, dar faptul că este audiat Virgil Măgureanu și faptul că Ion Iliescu s-ar putea să fie pus sub învinuire pentru faptele de atunci mi se pare o normalizare a României. Nu putem continua fără să avem vinovați torționarii, din perioada anilor '50-'60; nu putem continua fără să ne știm vinovații din 22 decembrie; nu putem să continuăm și să construim ceva în țara asta dacă nu cunoaștem vinovații din 13-15 iunie și din mineriadele precedente și ulterioare datei de 13-15 iunie. 

Atunci a fost una din marile palme date acestui popor. Ion Iliescu și Virgil Măgureanu au o responsabilitate uriașă pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Au fost pierdute vieți omenești, au fost răniți oameni, a fost oprimată o demonstrație pașnică în forță, a fost pur și simplu o baie de sânge. Vă pot povesti de la Stelian Tănase la Dan Pavel, de la Gabriel Andreescu la mulți alții ce s-a întâmplat în acele zile când, dacă aveai ochelari și barbă, erai luat la bătaie pe străzile Bucureștiului, lucruri când dacă aveai o carte sub braț erai luat la bătaie. Lucrurile astea nu pot fi uitate. Chiar dacă despre Ion Iliescu se spune: 'da domne, dar e în vârstă', nu contează. Și Ficior e în vârstă", a declarat Rareș Bogdan.

"E normal să ne punem și această întrebare de ce, duminică, Liviu Dragnea la Congres s-a delimitat clar de comunism, de Ion Iliescu și de mineriade și, la câteva zile, aflăm că Ion Iliescu va fi supus sub învinuire. Nu cred în coincidențe, dar, în același timp, când ele există mă bucură. Nu mă interesează jocul pe care l-a făcut cineva (...) Eu cred că România trebuie să treacă de etapa acestor 25 de ani negri. Trebuie să avem puterea să facem o analiză a tuturor greșelilor și a tuturor rănilor deschise. Mineriada e o rană deschisă pentru acest popor și nu poate să rămână așa", a mai spus Rareș Bogdan.




Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, pus sub învinuire pentru infracţiuni împotriva umanităţii

 

Mai multe articole despre:
dosarul mineriadei Rareş Bogdan