Radu Carp, expert în drept constituțional, despre procedura în cazul Șova. Care sunt neregulile
Radu Carp, expert în drept constituțional, a declarat pentru realitatea.net, referitor la cazul Dan Șova, că în pofida contestațiilor care se depun la CCR, Parlamentul nu face altceva decât să nu își aplice propriul regulament, referitor la cvorumul necesar pentru aprobarea unei cereri de arestare. Acesta a explicat că CCR se află între ciocan și nicovală, pentru că nu poate impune Parlamentului o cale de urmat cu privire la votul pentru Dan Șova, întrucât există o lege a autonomiei Parlamentului.
Profesorul de drept constituțional, Radu Carp, a precizat că senatorii de la Comisia Juridică a Senatului nu ar fi trebuit să trimită către Biroul Permanent, iar apoi, către plen, decizia de reluare a votului pentru Dan Șova:
”Din păcate, decizia PNL de a contesta la CCR reluarea votului a fost luată imediat după vot. Nu s-a procedat corespunzător, încă de la Comisia Juridică, unde votul a fost de 5 la 5, pentru că cei din PSD s-au organizat. Nu trebuia trimisă la plen reluarea votului. A fost total neregulamentar”, a argumentat acesta.
Întrebat dacă personal, consideră că judecătorii CCR au greșit pentru că nu au dat o direcție clară de urmat, după prima contestație, Carp a explicat că CCR se află între ciocan și nicovală, pentru că nu poate impune Parlanentului o cale de urmat cu privire la votul pentru Dan Șova, întrucât există o lege a autonomiei Parlamentului. În plus, acesta a mai criticat Parlamentul pentru faptul că nu își pune în aplicare propriul regulament:
”CCR este prinsă între ciocan și nicovală, pe de o parte, trebuie să judece aceste contestații, dar nu poate impune Parlamentului o direcție clară cu privire la calea de urmat. Asta pentru că există o Lege a autonomiei Parlamentului. Și aici mă refer la motivația în care s-a precizat că Senatul va trebui să ia o decizie cu privire la hotărârea prin care cererea de arestare a lui Șova a fost respinsă. Sigur, PNL a cerut reinterpretarea votului, așa cum era normal, chiar și după modificările de la noul regulament. Este o situație inedită. Iar Parlamentul insistă să nu își aplice propriul Regulament, pe care l-au și modificat, pentru a-l pune în acord cu Constituția”, a mai afirmat Carp.
Reamintim că preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a anunţat, marţi, că în Comisia juridică au fost 5 voturi pentru şi 5 împotrivă pe proiectul de hotărâre privind cazul Dan Şova.
"Rezultatul votului, din păcate, e unul nefavorabil, în sensul în care propunerea mea n-a întrunit numărul de voturi, sunt 5 la 5. Cu toate acestea, pentru că Biroul Permanent ne-a cerut să trimitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, acesta fiind totuşi suveran, trebuie s-o spun, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbătut astăzi, vom consemna şi rezultatul votului sperând că cei nouă (reprezentaţii puterii -n.r.) din BP nu vor face şi acolo un abuz de putere folosindu-şi voturilor şi vor trimite la plen un punct de vedere concret pe care să discutăm", a mai Boboc, potrivit Mediafax.